5 motive pentru care femeile aleg să îşi deschidă propria afacere

Luni, 13 Septembrie 2021, ora 17:30
1142 citiri
5 motive pentru care femeile aleg să îşi deschidă propria afacere
femeie de afaceri FOTO: canstockphoto.com

În ultimii ani, din ce în ce mai multe femei aleg calea antreprenoriatului, indiferent că sunt la început de drum sau după ani de experienţă în companii de top. Acesta este un factor determinant în obţinerea egalităţii de şanse şi de tratament egal între femei şi bărbaţi la nivel mondial.

Cu toate că startup-urile fondate de femei primesc doar 3% din totalul de fonduri investite global, numărul femeilor care se implică în antreprenoriat creşte de la un an la altul. Conform ONRC, în 2013, procentul femeilor antreprenor era de 39.45%, în raport cu 39.77%, în 2021.

De asemenea, spre deosebire de anii anteriori, se remarcă o participare semnificativă a femeilor în domeniile tehnice, precum IT şi inginerie, dar şi dorinţa acestora de a lucra în regim freelance sau de a-şi fonda propria afacere. Astfel, iată cinci dintre motivele pentru care femeile fac tranziţia la statutul de antreprenor sau decid să urmeze această cale de la bun început.

1. Existenţa programelor de finanţare care încurajează femeile să intre în sfera antreprenoriatului.

Resursele financiare pot reprezenta un imbold, dar şi un impediment în ceea ce priveşte implementarea unei afaceri. Astfel, Comisia Europeană a lansat un program de finanţare a femeilor care deţin companii în domeniul tehnologiei. Acestea pot obţine un grant de 75.000 de euro, fonduri nerambursabile. Programul Women Tech EU îşi propune să sprijine 50 de startup-uri deep tech, la care se pot înscrie femei de afaceri din România, dar şi din alte state membre ale Uniunii Europene. Prin acest program, autorităţile îşi doresc să crească egalitatea de şanse şi să creeze un sistem european de tehnologii mai echitabil şi prosper. Dacă nu activezi în domeniul tehnologiei, nu îţi face griji! Multe dintre programele de finanţare au fost distribuite şi spre alte domenii, precum educaţie, medicină sau artă. Pe ec.europa.eu poţi citi poveştile impresionante ale câştigătoarelor premiului EU Women Innovators 2020 şi, de asemenea, poţi găsi idei de afaceri pentru femei pentru a te inspira.

2. Posibilitatea de a dezvolta o afacere cu o minimă investiţie

În era digitală, oportunitățile de business sunt nelimitate, iar investiţiile sunt minime, cel puţin la început. Dacă în urmă cu 15 ani, aveai nevoie de cel puţin 20.000 de euro pentru a demara o afacere, acum ai nevoie doar de un laptop şi de o conexiune bună la internet. Multe femei şi-au folosit aptitudinile pentru „a evada” din schema de lucru 9 -17:00. Cursurile online sunt printre cele mai căutate servicii, întrucât oamenii doresc să investească atât în reconversia lor profesională, cât şi în dezvoltarea lor personală. Astfel, printre cele mai accesate servicii se numără cursurile de web development şi grafică, limbi străine şi SEO copywriting. Desigur, la mare căutare sunt şedinţele de psihoterapie, cursurile de nutriţie, dezvoltare personală, yoga, pilates sau alte hobby-uri, precum pictura, dansul sau muzica. De asemenea, multe femei şi-au făcut debutul în lumea antreprenoriatului, prin bloguri, canale de YouTube sau magazine online. Dacă zona de e Commerce îţi face cu ochiul, găseşti aici[OI2] informaţii despre cât trebuie să investeşti într-un magazin online.

3. Nevoia de a avea un program flexibil

Fără îndoială, pe lângă atribuţiile profesionale, femeile au şi alte responsabilităţi. Din dorinţa de a petrece cât mai mult timp alături de copiii lor, multe femei nu s-au mai intors la programul fix de opt ore şi au ales să îşi dezvolte afaceri care să le permită să aibă un program cât mai flexibil şi să îşi mărească sursele de venit. Timpul este cea mai preţioasă resursă pe care o avem, astfel, antreprenoriatul ne permite să punem pe primul loc sănătatea emoţională a copilului nostru şi să ne dedicăm timpul rămas unor activităţi ce ţin de dezvoltarea noastră personală, fie ele academice (masterat, doctorat) sau non-academice.

4. Transformarea unei pasiuni în afacere

Peste tot auzim spunându-se: „transformă-ţi pasiunea în afacere!” Multe femei au pus deja în aplicare această teorie, folosindu-și aptitudinile pentru a dezvolta afaceri de succes. Atunci când lucrezi pentru cineva, inevitabil vei face multe lucruri care nu vor fi pe placul tău sau care sunt în afara ariei tale de expertiză. Astfel, cu ajutorul internetului, femeile au posibilitatea de a-şi transforma pasiunea în afacere. Fie că îţi place să tricotezi, să pictezi, să dansezi sau să scrii cărţi, îţi poţi găsi cu siguranţă o categorie de clienţi care să plătească pentru serviciile sau produsele tale. De asemenea, multe femei au contribuit şi la dezvoltarea unor comunităţi online, unde alte persoane pot găsi îndrumare (comunitatea de mame, comunitatea de femei de afaceri, etc).

5. Controlul asupra propriei evoluţii

Timpurile în care oamenii lucrau pentru aceeaşi companie timp de 30 de ani sunt demult apuse. În ziua de astăzi, multe persoane îşi schimbă joburile, cel puţin o dată la 5-6 ani. Femeile, în special, găsesc domeniul corporate interesant în primii ani de carieră, dar multe dintre ele încep să se reprofileze după ce dobândesc un anumit statut. Atunci când ai propria afacere, nu te poate concedia nimeni pe motivul unei eventuale restructurări, ci eşti singura responsabilă de propria evoluţie. Astfel, în primul rând, ai şansa de a-ţi creşte veniturile, dar şi de a lăsa ceva în urma ta, de exemplu, o afacere de familie.

Nu există alegeri bune sau proaste în ceea ce priveşte cariera unei femei, ci există doar alegeri. Antreprenoriatul reprezintă calea atât spre independenţa financiară, cât şi personală, însă nu este lipsită de riscuri şi responsabilităţi. În acelaşi timp, este o opţiune care îţi poate aduce multe beneficii.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#afaceri, #femei, #femei de afaceri , #Stiri Companii