Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Putin primește lovitura de grație: Rusia pierde 4,8 miliarde de euro pe lună

Putin primește lovitura de grație: Rusia pierde 4,8 miliarde de euro pe lună

Pachetele de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei afectează din plin economia Moscovei, diminuându-i forța financiară pentru alimentarea mașinii de război din Ucraina. Însă acum, pe 5 februarie 2023, Uniunea Europeană va interzice importul produselor petroliere din Rusia, lucru care ar putea constitui o adevărată lovitură de grație pentru Putin, țara urmând să piardă 160 de milioane de euro pe zi.

Potrivit unui studiu efectuat de către Centrul de cercetare pentru energie și aer curat (CREA) din Europa, măsurile suplimentare pe care UE le va lua pe 5 februarie, vor costa Rusia de-acum încolo, 120 de milioane de euro pe zi, la care se adaugă încă 40 de milioane de euro pe zi, pierderi provenite din plafonarea prețului țițeiului rusesc, potrivit Anadolu.

Din data de 5 decembrie 2022, Uniunea Europeană a interzis importurile de țiței din Rusia, venit pe mare și asigurarea și finanțarea trasnportului către țări terțe. UE și grupul G7 au convenit și asupra unui plafon de preț pentru petrolul rusesc pe plan internațional, la valoarea de 60 de dolari pe baril, care a intrat în vigoare la aceeași dată.

Putin mai are o singură variantă în Ucraina, una la care nu s-a gândit la începutul invaziei

CREA a constatat că veniturile din țiței ale Rusiei au înregistrat o scădere cu 32% în decembrie 2022, din cauza interzicerii importului de țiței pe mare și a plafonului de preț. După ce Germania a oprit importurile de petrol rusesc prin conducta Drujba până la sfârșitul lunii trecute, aceasta a provocat o reducere suplimentară de 5%.

Conducta Drujba, cunoscută și sub denumirea de Conducta Prieteniei, este principala linie care transportă petrol din Rusia est-europeană către Ucraina, Belarus, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Austria și Germania.

Un total de 2,5 milioane de barili de țiței și 700.000 de barili de produse petroliere au fost transportați prin conductă în octombrie pentru țările UE.

Singurul loc unde americanii și rușii se înțeleg de minune în lume: Au petrecut Anul Nou împreună VIDEO

În ciuda scăderii veniturilor, Rusia încă câștigă 640 de milioane de euro pe zi din exporturile de combustibili fosili. Această sumă va scădea la aproximativ 520 de milioane de euro pe măsură ce interdicția UE asupra importurilor de petrol rafinat și extinderea plafonului de preț la produsele petroliere rafinate intră în vigoare până pe 5 februarie. ...citeste mai departe despre "Putin primește lovitura de grație: Rusia pierde 4,8 miliarde de euro pe lună" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 408 ori