Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vezi cu cat a crescut salariu mediu net

Vezi cu cat a crescut salariu mediu net

Salariu mediu net a crescut in luna iunie cu 1% fata de luna mai in timp ce, fata de aceeasi perioada a anului trecut, s-a majorat cu 3,5%, informeaza NewsIn.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna iunie in intermedieri financiare (3.948 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (866 lei).

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 95,9%.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.026 lei in iunie, cu 0,9% mai mare decat luna precedenta.

Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna iunie fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 101,3%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 118,6%, cu 1,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna mai 2011.

Datele INS arata ca, in luna iunie, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de luna mai, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou) ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost intre 9% si 11% in telecomunicatii si fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intre 6% si 8% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), extractia petrolului brut si a gazelor naturale si intre 4% si 6% in fabricarea bauturilor, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de editare, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor textile.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, din sectorul economic au fost cu 14,3% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), intre 4% si 7% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, alte activitati extractive, activitati de servicii anexe extractiei si intre 2% si 3% in extractia carbunelui superior si inferior, colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor (inclusiv activitati de recuperare a materialelor reciclabile; activitati si servicii de decontaminare), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, colectarea si epurarea apelor uzate.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna mai in sanatate si asistenta sociala (1,3%), ca urmare a platii sumelor restante in unele unitati din domeniul asistentei sociale, ori a disponibilizarii personalului cu castiguri salariale mici din aceste unitati si in administratia publica (0,4%), ca urmare a platii sumelor din alte fonduri in unele unitati ori a decontarilor in avans a concediilor de odihna.

In activitatea de invatamant, castigul salarial mediu net din luna iunie a fost in scadere cu 1,7% comparativ cu luna precedenta, ca urmare a incetarii platii cu ora a personalului didactic, ori a incheierii contractelor personalului suplinitor.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010 ) castigul salarial mediu net din luna iunie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,0% in sanatate si asistenta sociala, cu 14,6% in invatamant, respectiv cu 10,1% in administratia publica.

Totodata, fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna iunie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,4% in administratia publica, cu 14,1% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 11,6% in invatamant.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1738 ori