Suspendarea platii salariilor prevazuta in titluri executorii, situatie extraordinara

Marti, 29 Iunie 2010, ora 09:37
1931 citiri
Suspendarea platii salariilor prevazuta in titluri executorii, situatie extraordinara

Curtea Constitutionala a decis ca ordonanta privind suspendarea de drept a oricarei proceduri silite privind plata de drepturi salariale personalului bugetar este constitutionala, fiind adoptata pentru atenuarea efectelor crizei economice generalizate si neinstituind discriminari intre debitori.

Curtea Constitutionala a decis, in 26 mai, ca este constitutionala prevederea din OUG 18/2010 privind suspendarea de drept a oricarei proceduri silite referitoare la plata unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, judecatorii constitutionala respingand sesizarea Avocatului Poporului.

Curtea Constitutionala a constatat, in motivarea deciziei, publicate luni, in Monitorul Oficial, ca, in situatii extreme, astfel cum este cea a prevederilor criticate, implicatiile financiare legate de punerea in executare a hotararilor judecatoresti se pot constitui intr-o situatie extraordinara in sensul art.115, alin 4 din Constitutie, in masura in care sunt motivate, in mod fundamental, de apararea stabilitatii economice a statului roman.

"O atare situatie extraordinara, in mod evident, are un caracter temporar, regula in aceasta materie fiind executarea hotararilor judecatoresti in conformitate cu dreptul comun (...). Altfel, Guvernul nu poate uza de reglementarea, in viitor, in mod nelimitat a unor proceduri derogatorii de la dreptul comun atunci cand debitor este statul. Este sarcina statului sa gaseasca solutii pentru executarea conforma a hotararilor judecatoresti, conform dreoptului comun. In caz contrar, nu ar mai exista o situatie extraordinara in sensul art. 115, alin.4 din Constitutie, ci mai degraba s-ar pune in evidenta elemente de oportunitate legislativa", arata Curtea Constitutionala in motivarea deciziei din 26 mai.

De asemenea, judecatorii au constatat ca nu se poate retine existenta niciunei discriminari intre debitori, in sensul ca statul ca debitor, si-ar aroga mai multe drepturi decat debitorii persoane de drept privat in ceea ce priveste executarea hotararilor judecatoresti.

Judecatorii mai atrag atentia ca executarea esalonata a unor titluri executorii care au ca obiect drepturi banesti nu este interzisa in niciun mod de Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

In mai, Curtea Constitutionala a analizat OUG 18/2010 privind plata esalonata, intre 2011 si 2013, a unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, dupa ce ordonanta a fost deja adoptata in 5 mai de Senat.

Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea dispozitiilor articolului unic, punctul 2, din OUG 18/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

Concret, AP a reclamat articolul 2 din OUG 18/2010 care prevede ca in cursul termenelor prevazute pentru plata sumelor obtinute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale, devenite executorii in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2010, orice procedura de executare silita se suspenda de drept.

In opinia lui Ioan Muraru - fost presedinte al Curtii Constitutionale -, in OUG 18 este stipulat "cu viclenie" ca "orice procedura de executare silita se suspenda de drept", iar acest lucru incalca normele constitutionale. OUG 18/2010 a fost adoptata, in 5 mai, de Plenul Senatului. 

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#cc, #drepturi, #plati, #salariale, #suspendare , #Salarii