Sunt asteptate venituri in crestere pentru centrele comerciale. Pe ce se bazeaza analistii

Miercuri, 07 Mai 2014, ora 16:21
1479 citiri
Sunt asteptate venituri in crestere pentru centrele comerciale. Pe ce se bazeaza analistii

In conditiile in care se asteapta ca salariile sa creasca usor, iar preturile sa scada, vanzarile centrelor comerciale din Romania ar trebui sa creasca in acest an cu circa 3,5%.

"Centrele comerciale din Romania ar trebui sa aiba o crestere medie a vanzarilor de circa 3,5% in acest an. Nu vom vedea aceeasi evolutia la toate centrele comerciale, dar cele din Bucuresti si marile orase vor fi principalele beneficiare ale acestei cresteri. Estimam un avans mai accentuat pe partea de produse alimentare, astfel ca supermarketurile si hipermarketurile vor atrage mai multi clienti, ceea ce va fi bine pentru centrele comerciale in care functioneaza. Astfel si vanzarile de produse nealimentare si de servicii se va inregistra o crestere a consumului. Pe zona de cinematograf si petrecere a timpului liber vanzarile se vor mentine constante", a declarat Robert Maxim, managing partner Ensight Management Consulting, potrivit Mediafax.

In opinia sa, la cresterea vanzarilor in centrele comerciale vor contribui, pe de o parte, salariile pentru care compania estimeaza un avans de 2,6%, iar pe de alta parte o continuare a scaderii preturilor, care in 2013 s-a situat intre 1 si 8%.

"Romanii vor avea mai multi bani in buzunar, deci vor cheltui mai mult. Ceea ce este o veste foarte buna pentru retaileri si centrele comerciale, speram doar ca mediul politic sa nu o de-a in bara si sa distruga aceasta perspectiva", a adaugat Maxim.

Acesta crede ca printre factorii care ar putea avea efecte negative asupra pietei de retail si a consumului se numara cresterea pretului la combustibil, nivelul colectarii taxelor la buget si instabilitatea politica.

"Vestea buna este ca vom avea crestere. Vestea rea este ca aceasta tara este condusa de politicieni, asa cum sunt si alte tari. Belgia a avut o crestere a PIB-ului desi nu are guvern de circa 12 luni (...) Instabilitatea politica poate impact direct asupra riscului de tara si a capacitatii tarii de a se imprumuta. De asemenea, acest an este un an electoral, si se stie ca in astfel de perioade investitorii nu fac investitii majore si, in plus, disputele politice nu incurajeaza investitorii sa vina cu multi bani in tara", a aratat Maxim.

Reprezentantul firmei de consultanta preconizeaza ca in acest an cresterea economica a Romaniei se va baza mai mult pe consum si mai putin pe agricultura, asa cum s-a intamplat in 2013.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#vanzari centre comerciale, #centre comerciale Romania , #Salarii