Statul plateste despagubiri uriase pentru Republica dar rateaza privatizarea

Marti, 21 Noiembrie 2006, ora 02:57
1119 citiri

Uzina Republica a revenit in proprietatea statului, in urma deciziei de luni a instantei, iar contractele pentru cele 21 de cladiri si 180 de hectare de teren pe care patronul rus le transferase altei societati au fost anulate, a declarat, luni, liderul sindical Constantin Dobre.

Instanta a decis, luni, ca uzina Republica sa revina in proprietatea statului, anuland astfel contractul de privatizare catre patronul rus. Totodata, contractele pentru cele 21 de cladiri si 180 de hectare de teren, care fusesera transferate de proprietarul rus catre alta firma, au fost anulate, acestea revenind in proprietatea societatii, cum erau inainte de privatizare.

Presedintele sindicatului "Nicolae Malaxa", Constantin Dobre, a spus ca acum Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) trebuie sa rezolve situatia de la Republica, pentru ca fostii angajati sa-si poata recupera cele sase milionae de euro restante sau chiar si fostele locuri de munca. In perioada iunie 2004-iunie 2005, sindicalistii de la Sindicatul Metal si Malaxa au mai recuperat trei milioane de euro, doua milioane reprezentand salariile restante si un milion plati compensatorii.

SC Republica SA a fost vanduta in luna martie 2003 de catre APAPS unui consortiu de patru firme rusesti care a platit pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni 660.000 de dolari din totalul de trei milioane de dolari.

APAPS a semnat contractul de vanzare a pachetului majoritar de actiuni, reprezentand 99,54% din capitalul social al SC Republica S.A. Bucuresti, in data de 14 martie 2003. Castigator a fost desemnat consortiul, format din S.C Moody -Rom Trading SRL Romania, Moody International Trading Inc. SUA, OOO Tomerso Rusia si ZAO Compania Tomerso Rusia. Tranzactia a fost evaluata la trei milioane de dolari, dar cumparatorul a platit doar 660 de mii de dolari, potrivit salariatilor . In data de 22 noiembrie 2003, APAPS a decis anularea contractului de vanzare-cumparare, ca urmare a nerespectarii obligatiilor contractuale de catre cumparator.

Reamintim ca familia Malaxa a primit despagubiri din partea statului de 1,08 miliarde lei (304 milioane de euro), din care 73 milioane lei (20,5 milioane de euro) pentru Uzinele de Fier si Domeniile Resita, 622 milioane lei (175 milioane de euro) pentru Malaxa SAR (actuala Faur) si 384 milioane lei (108 milioane de euro) pentru Uzinele de Tuburi si Otelarii SAR (actuala Republica).

Bloombiz, NewsIn

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...