Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Salariul mediu stagneaza

Salariul mediu stagneaza

Salariul mediu net a fost de 1.471 lei in iulie, aproximativ la acelasi nivel ca si luna anterioara, conform datelor INS, preluate de Mediafax.

In termeni nominali, salariul mediu s-a redus cu un leu fata de luna anterioara.

Cresterile castigului salarial mediu net din sectorul economic s-au datorat acordarii de prime ocazionale, inclusiv prime de vacanta sau prime anuale, sume din profitul net si din alte fonduri ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari.


Astfel, salariile au crescut cu 25,3% in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitatile de asigurare si fonduri de pensii) si intre 5% si 8% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea altor mijloace de transport, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune.


Remuneratiile au urcat intre 3% si 5% in repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, captarea, tratarea si distributia apei, precum si in transporturi pe apa.


Scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost raportate ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta) in luna iunie, a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici, a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.


Castigul salarial mediu net a scazut cu 11,4% in telecomunicatii, intre 6% si 9% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de posta si de curier, in fabricarea produselor din tutun, si in intermedieri financiare.


Salariile au scazut intre 3% si 5% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de editare, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea de masini, utilaje si echipamente si in fabricarea bauturilor.


In sectorul bugetar au fost usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna iunie in administratia publica (0,5%) ca urmare a platii sumelor din alte fonduri in unele unitati ori a decontarilor in avans a concediilor de odihna.


Castigul salarial mediu net a scazut fata de luna precedenta in invatamant (-2,6%) ca urmare a incetarii platii cu ora a personalului didactic ori a incheierii contractelor personalului suplinitor si in sanatate si asistenta sociala (-0,4%).


Fata de luna iulie 2010, luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, castigul salarial mediu net din iulie a crescut in sectorul bugetar cu 15,6 % in sanatate si asistenta sociala, cu 11,6% in invatamant, respectiv cu 10,6% in administratia publica.


Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,6%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,6%.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1411 ori
Citeste mai multe desprepensie salariu salariu mediu salariu minim