Salariul mediu net pe economie a ajuns la 1.617 lei, in crestere cu 4,1% in martie

Luni, 13 Mai 2013, ora 10:36
1785 citiri
Salariul mediu net pe economie a ajuns la 1.617 lei, in crestere cu 4,1% in martie
Sursa foto: Olteniapress.ro

Castigul salarial mediu nominal net a fost, in luna martie 2013, de 1.617 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 64 lei (4,1%), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (5.645 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (860 lei).

In luna martie 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.231 lei, cu 4,1% mai mare decat in luna februarie 2013.

Potrivit INS, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna februarie 2013 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Industria tutunului a avut cresteri salariale de aproape 20%

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 19,3% in fabricarea produselor din tutun, iar intre 10,5% si 18,5% s-au inregistrat cresteri ale salariului mediu net in industria prelucrarii nemetalelor, produselor farmaceutice, bauturilor si a produselor din hidrocarburi sau lemn.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de nerealizarile de productii ori incasarile mai mici (functie de contracte), de acordarea primelor ocazionale in luna februarie, in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in alte activitati extractive (-4,8%) si in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitatile de asigurare si fonduri de pensii) (-4,1%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta - in invatamant cu 2,8% ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice, in sanatate si asistenta sociala cu 1,2% ca urmare a platii drepturilor salariale cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat in lunile anterioare cu dificultati financiare, in administratia publica cu 0,7%, ca urmare a promovarilor in gradul profesional.

In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real pentru luna martie 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 104,1%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 121,6% cu 4,8 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2013.

Comparativ cu martie 2012, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,8%.

Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 99,6%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#salariu mediu net economie, #salarii industria tutunului, #crestere salariu mediu net, #statistici salarii Romania , #Salarii