Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Salariul mediu net a crescut, in martie, la 1.192 lei

Salariul mediu net a crescut, in martie, la 1.192 lei
Salariul mediu brut a crescut, in luna martie, cu 5,2% fata de luna precedenta, la 1.623 lei, iar salariul net a urcat cu 58 de lei - 5,1%, la 1.192 lei, in timp ce cresterea anuala a salariului a atins 17,7%, transmite Institutul National de Statistica (INS).In intermedierile financiare s-a castigat cel mai mare salariu mediu net, de 3.595 lei, iar in prelucrarea lemnului, cu exceptia mobilei, s-a realizat cel mai mic castig mediu net, de 674 lei.


Pentru luna martie, fata de februarie, castigul salarial real, calculat ca raport intre salariul net si indicele preturilor de consum a fost de 104,4%. Fata de octombrie 1990, castigul salarial a fost de 116%, cu 4,9 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2008.In cursul anului, se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.Cresterile salariului mediu net, in martie 2008, fata de luna precedenta, s-au datorat, in principal, acordarii de prime si stimulente, negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari. In intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii), salariul mediu a depasit valorile inregistrate pe tara si a urcat cu 23,9% fata de februarie.In industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, activitati anexe si auxiliare de transport; activitati ale agentiilor de turism si fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, salariul mediu a urcat intre 9% si 14%.In productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, industria alimentara si a bauturilor, hoteluri si restaurante, constructii, transporturi terestre, salariul mediu a inregistrat cresteri intre 5% si 9%. Aceleasi valori s-au atins in industria de aparatura si instrumente medicale, ceasornicarie, fabricarea substantelor chimice, edituri sau poligrafie.Salariul mediu net a scazut in fabricarea produselor din tutun si transporturi aeriene, din cauza acordarii primelor in luna februarie. Fata de martie 2007, salariul mediu net a crescut cu 17,7%, iar castigul salarial real fata de aceeasi perioada a anului trecut a crescut cu 8,3%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 934 ori