Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Salariile, mai mici in august. IT-istii raman rasfatatii pietei muncii

Salariile, mai mici in august. IT-istii raman rasfatatii pietei muncii


Castigurile salariale ale romanilor au scazut cu 1,4% in august fata de luna anterioara, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica. Cele mai mari salarii in august 2012 au fost castigate de angajatii din domeniul IT.

Castigul salarial mediu brut in luna august 2012 a fost de 2.117 lei, in scadere cu 1,4% fata de iulie 2012.

Castigul salarial mediu net s-a cifrat la 1.534 lei in luna august 2012, in scadere cu 1,4% (22 lei) fata de luna iulie 2012.

Cele mai mari salarii nete in luna august 2012 s-au inregistrat in activitatile de servicii in tehnologia informatiei (3.753 lei), iar cele mai mici pe segmentul hotelurilor si restaurantelor (857 lei).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net in august 2012 fata de luna precedenta s-au inregistrat in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (9,6%) si in activitatile auxiliare intermedierilor financiare, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (scaderi intre 7,5% si 9%).

De asemenea, scaderi ale castigurilor salariale s-au inregistrat in august si in industria chimica, textila, activitati de transport, de intretinere si instalare a masinilor si echipamentelor, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (intre 4% si 6,5%) si in industria petrolului brut si a gazelor naturale, intermedierilor financiare, fabricarea calculatoarelor, a produselor electronice si optice, captarea, tratarea si distributia apei, tabacirea si finisarea pieilor si fabricarea de masini, utilaje si echipamente (scaderi intre 2,5% si 3,5%).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior (18,7%), in extractia minereurilor metalifere (10,8%), in fabricarea produselor din tutun, activitati de servicii anexe extractiei, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) si activitati de editare (intre 3% si 4%) si in industria metalurgica, telecomunicatii si fabricarea altor mijloace de transport (intre 2% si 3%).

In luna august 2012, comparativ cu luna august 2011, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2057 ori