Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

RAFO incepe modernizarea si reduce numarul de salariati

RAFO incepe modernizarea si reduce numarul de salariati

Directorul general al RAFO Onesti, Miroslav Dermendjiev, a anuntat, la o intalnire cu liderii sindicatului Rafinorul, oprirea instalatiilor pentru inceperea lucrarilor de modernizare generala, informeaza Rompres.Programul va incepe in martie si ar urma sa se deruleze pe o perioada de doi ani.


"Decizia este motivata si conditionata in timp, nu este impusa de persoane sau institutii si nu se face fara o perspectiva certa de repornire", a precizat directorul general al RAFO.


Acesta a spus ca hotararea actionariatului este urmarea atat a noilor conditii de piata, care impun obtinerea de carburanti euro 5 din 2009, dar si a pierderilor financiare inregistrate de rafinarie in cele sase luni de la ultima repornire.


Calculele arata, conform datelor prezentate sindicalistilor de Miroslav Dermendjiev, ca, in prezent, RAFO inregistreaza un deficit lunar de circa zece milioane de euro. Pierderile sunt puse pe seama consumurilor energetice mari, "duble fata de cele ale altor rafinarii modernizate".


De asemenea, se inregistreaza o risipa importanta de produse utile cauzata de utilaje si instalatii depasite fizic sau moral, dar si de lipsa unui segment propriu de distributie a produselor petroliere pe piata interna.


Pentru actuala situatie a rafinariei, directorul general al RAFO a acuzat si procesele cu institutiile statului, in care firma a fost "angrenata permanent", tergiversarea nejustificata a emiterii hotararii cu privire la inchiderea in justitie a procesului privind Planul de reorganizare, desi, sustine actionariatul sau, toate elementele acestuia au fost realizate, precum si impunerile suplimentare de plata anuntate recent de Ministerul Economiei si Finantelor, care pot obliga societatea la achitarea a inca aproximativ 100 de milioane de euro dupa ce a rafinaria a platit datoriile istorice.


De asemenea, Dermendjiev a acuzat impunerile "nejustificate formulate de societatile prestatoare de servicii" ce determina rafinaria sa plateasca garantii financiare daca se vor incheia contracte de colaborare, dar si blocarea a "zeci de milioane de euro" in diverse institutii si societati ca urmare a cadrului "de permanenta suspiciune" fata de rafinarie creat artificial prin atitudinea autoritatilor.


Fata de temerea exprimata de sindicalisti cu privire la posibile disponibilizari de personal odata cu inceperea lucrarilor de modernizare, directorul general, a dat asigurari ca pe toata perioada initierii si derularii programului se vor respecta prevederile Contractului colectiv de munca si legislatiei actuale.


Totodata, el nu a anuntat nici o variata cu privire la numarul de salariati care vor ramane la RAFO, precizand, insa, ca pentru rafinarie vor lucra aproximativ "3.000 de persoane, o parte dintre actualii angajati, dar si o alta atrasi prin diverse firme care vor efectua executarea lucrarilor de modernizare".


El le-a spus sindicalistilor ca actionariatul ar vrea ca in proiectele si programele care se vor derula la RAFO sa fie inclusi "cat mai multi actuali salariati", dar sa si "reduca drastic cheltuielile, inclusiv de personal incadrat nejustificat", astfel incat sa se asigure "salarii motivante" in scopul "mentinerii si participarii angajate, responsabile" a personalului.


"Sigur, programul de modernizare este binevenit atunci cand discutam de perspectiva societatii, dar dureros luand in calcul ca o parte dintre salariati vor ramane fara locuri de munca", a declarat Ion Marian, liderul sindicatului Rafinorul, la finele intrevederii sale cu directorul general al RAFO, Miroslav Dermendjiev.


Potrivit unor surse din conducerea tehnica a rafinariei, procesul de modernizare ar urma sa fie gestionat de o firma americana specializata in realizarea si asigurarea mentenantei instalatiilor petrochimice.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1144 ori