Proiectul noului Cod al Muncii, in dezbatere pana pe 20 dec

Sambata, 11 Decembrie 2010, ora 21:31
2920 citiri
Proiectul noului Cod al Muncii, in dezbatere pana pe 20 dec

Proiectul noului Cod al Muncii, care contine, printre altele, modificari cu privire la perioada de proba, concedii si preaviz, a fost publicat pe site-ul ministerului condus de Ioan Botis si se afla in dezbatere publica pana la 20 decembrie. 

In propunerea de act normativ se ofera angajatorului posibilitatea de a cere candidatului la angajare o perioada de proba mai mare decat in prezent.

Astfel, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 45 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere, se arata in proiect.

In prezent, perioada maxima de proba este de 30 de zile pentru functiile de executie si, respectiv, 90 de zile pentru cele de conducere.

Noul Cod al Muncii prevede si ca angajatorul sa poata cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.

Tot in proiectul propus de Ministerul Muncii se interzice cumulul a mai mult de doua functii la acelasi angajator.

In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depasesc 30 zile, angajatorul va avea posibilitatea reduceri programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului.

In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt, conform noului Cod al Muncii. In prezent, perioada minima este de 15 zile.

Daca, din motive obiective, este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluari ei, angajatorul poate acorda in aceasta perioada concediu fara plata, dupa informarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii, se mai arata in proiect.

Conform aceleiasi propuneri de act normativ, salariatii de noapte beneficiaza de un spor la salariu de minimum 15% din salariul orar de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.

Si tot noul Cod al Muncii mareste perioada preavizului. Astfel, acesta nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv nu poate fi mai mic de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. La aceasta ora, preavizul este de cel mult 15 zile calendaristice pentru functiile de executie si de 30 pentru cele de conducere.

Proiectul prevede si marirea termenului pe care poate fi incheiat un contract individual de munca pe durata determinata, de la doi la cel mult trei ani.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#contract de munca, #angajator, #salariati, #cod al muncii, #concedii, #proiect , #Salarii