Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

O valoare neasteptat de mica a salariilor din industria de software si servicii

O valoare neasteptat de mica a salariilor din industria de software si servicii

Conform ultimului studiu ANIS A"Salariile in industria romaneasca de software si serviciiA", salariul brut mediu lunar in industria romaneasca de software si servicii IT a fost in 2004 de 385 USD (310 EUR) sau 12.550.000 lei.Aceasta medie se refera la ansamblul firmelor care formeaza sectorul CAEN 72 si este calculata pe baza datelor din raportarile financiare pentru semestrul I al anului. Valoarea rezultata este neasteptat de mica fata de nivelul cunoscut al salariilor din firmele de software.

Dezvoltarea deosebit de puternica a sectorului si cererea gobala de specialisti TI au determinat cresteri semnificative ale salariilor in ultimii ani. In 2004 venitul salarial brut mediu era de 2,2 ori mai mare decat in 1998 pentru intreg sectorul si de 2,7 ori pentru firmele care dezvolta software. In aceeasi perioada, media salariului brut pe intreaga economie a crescut doar de 1,7 ori, decalajul ratei de crestere fiind mai accentuat in privinta salariului net. Daca in 1998 media sectorului software si servicii era foarte apropiata de cea din economie, in 2004 a devenit de 1,6 ori mai mare (si de 3 A- 4 ori mai mare pentru unele categorii de firme software), tendinta fiind ca aceasta distantare fata de media economiei sa creasca.

In ceea ce priveste evolutiile individuale ale categoriilor de firme software, studiul constata ca cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate la firmele de software locale si ca se poate vorbi de un proces de reducere a diferentei de salariu fata de centrele offshore dar, in acelasi timp, de mentinere a distantei fata de filialele multinationalelor.

Mircea Vuici, Consultant ITC: A"Analiza comparativa a salariilor si indicatorilor de performanta ai sectorului releva cresteri mult mai pronuntate ale veniturilor, productivitatii sau ale profiturilor decat ale veniturilor salariale. Situatia in 2004 poate fi exprimata in felul urmator: angajatul "mediu" din firmele care dezvolta software (CAEN 722) a adus venituri / productie de 28.500 dolari pe an, a creat valoare adaugata de 19.200 si profituri de 7.750 de dolari, fiind platit cu un salariu brut de 6.150 de dolari.A"

Florin Talpes, Presedinte ANIS afirma ca A"pentru 2005 si anii urmatori, studiul estimeaza mariri importante ale salariilor alimentate de evolutiile pozitive ale pietei IT externe si interne, de extinderea investitiilor straine, dar si de dezechilibrul tot mai accentuat de pe piata muncii intre cererea in continua crestere si oferta care stagneazaA". Cresterea in 2005 a salariului mediu pe industria de software si servicii se va situa intre 15% si 20% cu diferente intre brut si net mai mici decat in cazul mediei pe economie, iar exprimata in euro sau dolari va depasi probabil 30% si, respectiv, 40%. Continuarea cresterii in anii urmatori cu o rata anuala de cca 15% (in euro) va conduce la un salariu brut mediu pe sector de cel putin 1,9 ori mai mare in 2008 fata de 2004.

Salariile in industria de software si servicii din Romania pozitioneaza tara noastra cu un nivel mai coborat decat in tarile central-est europene membre UE, mai ridicat decat in Bulgaria, Ucraina sau Belorus, dar asemanator cu cel din Rusia. In context global Romania se numara printre primele 20 de tari cu cele mai reduse costuri ale fortei de munca.

In clasamentele generale de atractivitate a locatiilor offshore Romania ocupa un loc destul de bun, dar se situeaza in urma tuturor tarilor est-europene recent aderate. Tendinta de crestere a salariilor in perioada imediat urmatoare va conduce la deteriorarea pozitiei in astfel de clasamente, daca nu va fi compensata de cresteri semnificative, atat in calificarea, calitatea si disponibilitatea fortei de munca, cat si la toate celelate criterii care contribuie la atractivitatea tarii (stabilitate macro-economica, politica, mediu legislativ, taxare, legislatie a muncii, infrastructura).

Mircea Vuici este de parere ca: A"Marirea continua a costului fortei de munca este o realitate cu care industria de software si servicii romaneasca trebuie sa se obisnuiasca si sa o ia in calcul. Orice strategie de firma sau de industrie, mai ales daca este vorba de export, trebuie sa ia in considerare modalitatile de reducere a dependentei de costul redus al muncii si de accentuare a competitivitatii bazate pe calitate, expertiza, specializare si inovare.A"

In aceasta analiza au fost utilizate date agregate din bilanturile firmelor CAEN 72, indicatori furnizati de ITC-Institutul de Tehnica de Calcul, cifre din publicatiile Institutului National de Statistica, rapoarte ale firmelor de consultanta si analiza de piata si informatii din diferite alte surse interne si internationale.

Acest nou studiu ANIS propune o analiza a veniturilor salariale in industria de software si servicii, incercand astfel sa acopere lipsa de informatii structurate privind acest subiect de interes major pentru comunitatea firmelor de software.

Modificarile la Ordonanta Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing au fost avizate de comisiile de specialitate ale celor doua Camere ale Parlamentului si au fost inaintate spre promulgare catre Presedintia Romaniei in data de 4 noiembrie a.c.

Modificarea OG nr. 51/1997 in sensul acceptarii la operatiuni a aplicatiilor software a fost initiata in iunie 2003 de ANIS in colaborare cu celelalte asociatii din Coalitia Tech 21.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1286 ori