Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nu mai suntem codasii Europei la salariul minim. Suntem penultimii

Nu mai suntem codasii Europei la salariul minim. Suntem penultimii


Romania a reusit sa depaseasca Bulgaria in luna februarie la nivelul salariului minim pe economie si sa revina astfel pe penultimul loc din Uniunea Europeana in cadrul acestui clasament.

Tara noastra ajunsese la 1 ianuarie 2013 pe ultimul loc din UE la salariul minim, dupa ce guvernul bulgar majorase salariul minim la 159 de euro, cu doi euro peste nivelul din Romania.

Incepand insa cu 1 februarie, guvernul din Bucuresti a majorat salariul minim la 171 euro, iar Bulgaria a revenit, din nou, in urma Romaniei.

Potrivit criteriilor Eurostat, venitul minim intr-o tara este mic daca se situeaza la nivel de intre 100 si 500 euro pe luna. In aceasta categorie intra Bulgaria si Romania, tarile baltice, precum si statele din Europa Centrala. Slovenia este singura din noile tari membre care intrece acest prag cu un salariu minim de 784 euro.

Cel mai mare nivel al salariului minim pe economie se inregistreaza in Luxemburg - 1874 euro. Douazeci din cele 27 tari membre ale UE au stabilit un salariu minim, noteaza ziarul.

De asemenea, cotidianul Struma din orasul Blagoevgrad (sud-vestul Bulgariei) o citeaza pe Meglena Kuneva, fost comisar european, afirmand ca nu Romania este de vina pentru amanarea aderarii la Schengen a celor doua tari.

Coruptia este cea care impiedica intrarea Bulgariei in spatiul fara frontiere, sustine Kuneva care este lider al miscarii Bulgaria Cetatenilor, o formatiune centrista. Fostul comisar european pentru drepturile consumatorilor crede ca aderarea la Schengen va fi un semn bun pentru investitorii straini pentru ca va demonstra ca tara este un loc sigur.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1676 ori