MFP a actionat cu "exces de putere" in cazul salariatilor de la Inalta Curte

Joi, 16 Iulie 2009, ora 17:49
2122 citiri
MFP a actionat cu "exces de putere" in cazul salariatilor de la Inalta Curte

Ministerul Finantelor Publice a actionat cu "exces de putere", deoarece si-a exercitat dreptul de apreciere prin incalcarea dreptului personalului Inaltei Curti la plata salariului cuvenit pe luna iunie 2009, arata Curtea de Apel Bucuresti in motivarea deciziei din 9 iulie, cand a anulat adresa MFP, potrivit NewsIn.

"In cauza, parata a actionat cu exces de putere, intrucat si-a exercitat dreptul de apreciere prin incalcarea dreptului personalului Inaltei Curti la plata salariului cuvenit pe luna iunie 2009, cu toate componentele sale, care sunt individualizate in carnetele de munca si in actele de stabilire a drepturilor. De asemenea, Curtea apreciaza ca, in cauza de fata, suntem in prezenta unor drepturi dobandite - dreptul la salariul in cuantumul consfintit in carnetul de munca", explica magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) in motivarea publicata pe site-ul instantei.

De asemenea, CAB arata ca, in baza execesului de putere, Ministerul de Finante a refuzat "in mod nejustificat" sa deschida creditele bugetare, folosindu-se de prevederile OUG 71/2009.

Astfel, MFP a apreciat, dupa cum se arata in motivare, ca solicitarea de deschidere de credite bugetare nr. 376/2009, pentru luna iulie a anului curent, la titlul "cheltuieli de personal", in suma de 5.500.000 lei, inregistrata la Ministerul Finantelor Publice, "nu este insotita de acte justificative, din care sa reiasa clar drepturile salariale ce urmeaza a fi achitate, astfel incat sa nu fie incalcate prevederile O.U.G. nr. 71/2009".

Numai ca magistratii CAB sustin ca prevederile OUG 71 nu au legatura cu prezenta cauza si ca "refuzul are caracter nejustificat numai cand se intemeiaza pe excesul de putere".

Astfel, explica judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, din intregul material probator administrat in speta rezulta ca este vorba de deschiderea creditelor bugetare pentru plata salariilor pe luna iunie 2009, "deci si pentru o perioada anterioara intrarii in vigoare a acestei ordonante". Asa stand lucrurile, "nu se poate concepe admiterea ideii de retroactivitate a unei norme cu putere de lege", se arata in motivare.

"In speta, instanta de contencios administrativ constata ca este in prezenta unei aplicari retroactive a prevederilor art. 1 din O.U.G. nr. 71/2009, care este o norma cu putere de lege. Aceasta situatie conduce la incalcarea principiului constitutional anterior individualizat", explica judecatorii.

In concluzie, adresa MFP a fost emisa cu incalcarea principiului neretroactivitatii, se mai arata in motivarea deciziei din 9 iulie.

Prin urmare, Curtea de Apel Bucuresti a dispus, pe 9 iulie, anularea adresei contestata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu obligarea Ministerului Finantelor Publice la deschiderea creditelor bugetare pentru luna iulie 2009, mentionand ca executarea prezentei hotarari sa se faca in termen de o zi de la pronuntare, respectiv pe 10 iulie.

Numai ca Ministerul Finanatelor Publice nu a dat curs hotararii executorie a CAB, astfel incat, aceeasi instanta, a judecat, joi, o noua actiune intodusa de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a cerut sanctionarea MFP si a ministrului Gheorghe Pogea pentru neexecutarea hotararii Curtii de Apel Bucuresti, prin care trebuia platit sporul de stres de 50% pentru angajatii instantei supreme. 

 

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#exces, # putere, # pogea, # salarii, # salariati , #Salarii