Metode simple pentru a tine mai usor evidenta salarizarii angajatilor

Miercuri, 19 Mai 2021, ora 17:25
591 citiri
Metode simple pentru a tine mai usor evidenta salarizarii angajatilor
salarii angajati FOTO: pexels.com

Care este unul dintre cele mai complicate procese din departamentul de resurse umane? Daca si tu te-ai gandit instant la salarizare, randurile urmatoare iti sunt adresate! Un proces care poate fi influentat atat de schimbarile legislative cat si de neconcordantele de pontaj, plus presiunea de a livra banii la timp, are nevoie cu siguranta de cateva solutii de optimizare. Iata cateva dintre ele!

Informarea angajatilor in legatura cu procesul

Un proces de salarizare transparent te va scuti de multe batai de cap si explicatii. Vei avea nevoie de o politica scrisa de salarizare ce cuprinde posturile din companie, modul in care sunt clasificate si salarizate, impozitele aferente si chiar si modalitatea de plata pentru concediile de odihna si medicale.

Documentul trebuie sa cuprinda si modul in care se fac maririle de salariu, periodicitatea, modul de calcul al salariilor si conditiile de bonusare. In plus, o sectiune speciala trebuie rezervata pentru procesul de plati si cand se fac acestea. Informatiile de mai sus pot fi comunicate intr-o intalnire cu intreg colectivul sau cu ajutorul aplicatiilor interne/e-mail.

Implementarea unui soft de salarizare/administrare de personal

Cel putin o treime din timpul specialistilor din departamentul de resurse umane este consumat in cadrul procesului de salarizare. Unde mai pui si faptul ca procesarea manuala lasa loc unei multitudini de greseli umane. Asadar merita sa investesti intr-o solutie precum programul de salarizare Charisma HCM.

Prin automatizarea procesului de salarizare se obtine eficienta sporita, se elimina erorile umane si pe termen lung se produce o economie atat de timp, cat si de bani. Gratie unei astfel de aplicatii vei avea acces la informatii centralizate despre taxe, concedii, avansuri, prime, sporuri, deduceri, retineri salariale si multe altele.

Auditarea programului de salarizare curent

De preferat este ca sistemul de salarizare folosit sa fie auditat cel putin o data la un an, daca nu chiar la sase luni, indiferent daca primesti sau nu sesizari legate de greseli facute la plata salariilor. Aloca timp pentru a verifica pas cu pas modalitatea de functionare a sistemului, de la pontaj pana la virarea efectiva a salariului.

Verifica de asemenea si documentele folosite sau modalitatea prin care se face efectiv pontajul. S-ar putea sa descoperi niste strategii destul de ingenioase folosite de angajatii tai pentru a face pontajul.

Urmarirea noutatilor si modificarilor din dreptul muncii si taxare

Asa-i ca este greu sa tii pasul cu toate modificarile legislative din domeniul salarizarii? Ei bine, cu ajutorul unui soft specializat nu va mai fi nevoie sa o faci! In caz contrar vei risca destul de mult daca apar obligatii fiscale suplimentare din cauza scaparilor sau erorilor. Un soft speclizat si consultanta de specialitate de la furnizor te vor scapa de astfel de griji.

Implementarea optimizarilor fiscale

Indiferent daca vei colabora cu departamentul de contabilitate sau cu o firma externa, optimizarile fiscale sunt mereu o solutie pentru eficientizarea procesului de salarizare. Poti folosi chiar si un calculator de salariu si, pentru mai multa transparenta, poti pune acest instrument si la dispozitia angajatilor.

Investitii pentru cresterea eficientei procesului de salarizare

Decat sa pierzi timp si implicit bani ocupandu-te singur de acest proces, alege sa implici mai multi angajati si astfel sa delegi responsabilitatea pentru acest proces. Seteaza intalniri de brainstorming daca vrei sa schimbi cu totul procesul de salarizare si asculta cu atentie sugestiile managerilor, dar si pe cele ale angajatilor tai. In cazul in care ai nevoie si de o perspectiva externa nu ezita sa apelezi si la experti din afara firmei.

Alege, in functie de specificul companiei tale, solutiile de automatizare sau de control atent si executie riguroasa pentru procesul de salarizare.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#salarii, #program salarizare, #companii, #angajati , #Salarii