Magistratii ar putea avea salarii mai mici

Joi, 18 Iunie 2009, ora 15:24
1711 citiri
Magistratii ar putea avea salarii mai mici

Ministerul Justitiei a prezentat joi Ministerului Muncii o noua propunere privind salariile magistratilor pentru Legea unitara salarizare, urmand ca pana vineri discutiile pe noua grila sa fie finalizate, a declarat joi secretarul de stat in MJ, Octavian Ojog, citat de NewsIn.

Potrivit noilor propuneri, un presedinte de tribunal ar urma sa castige lunar 12,8 salarii minime pe economie (7.680 lei, la salariul minim actual, de 600 lei), pentru o vechime de sub trei ani, un vicepresedinte de tribunal - 12,7 salarii minime (7.620 lei), un presedinte de sectie - 12,6 salarii minime (7.560 lei), un judecator de tribunal - 8,55 (5.130 lei), iar un judecator cu grad de tribunal - coeficient 7,69 (4.614 lei).

Propunerea initiala a Ministerului Justitiei prevedea o indemnizatie de minim 10.160 lei (16,9 salarii minime actuale) pentru un judecator de judecatorie si aproape 13 salarii minime pe economie, respectiv 7.690 lei, pentru un judecator si un procuror cu o vechime de 2-3 ani.

Presedintii de judecatorie si presedintii de tribunal militar urmau sa castige, potrivit vechii propuneri, 13.000 lei lunar.

Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Justitiei, a declarat joi, la finalul discutiilor, ca "Ministerul Justitiei a venit cu corecturi la forma initiala a grilei, ce se incadreaza in limitele stabilite de la inceput".

Miercuri, Ministerul Muncii ceruse Justitiei sa coboare nivelul salariilor propuse in grila de salarizare cu 30%, pentru ca veniturile magistratilor sa nu depaseasca cu tot cu sporuri indemnizatia presedintelui tarii.

Potrivit unor reprezentanti ai sindicatelor, Valentin Mocanu ar fi declarat, in cadrul discutiilor de joi, ca in propunerile Justitiei inaintate miercuri, un consilier al Ministrului Justitiei ar fi urmat sa castige 14 salarii minime pe economie, in conditiile in care Ministerul Muncii prevazuse in coeficient de 13,7 pentru un ministru.

Salarizarea judecatorilor si procurorilor este reglementata in prezent de O.U.G.27/2006 aprobata prin Legea nr.45/2007.

Acestia sunt salarizati in raport cu nivelul instantelor sau parchetelor, cu o indemnizatie de incadrare bruta lunara stabilita pe baza valorii de referinta sectoriala si a coeficientilor de multiplicare prevazuti in Anexa la ordonanta de mai sus.

Raspunzand unei solicitari NewsIn, Ministerul Justitiei a comunicat ca, potrivit acestui algoritm de calcul, indemnizatia bruta lunara a unui judecator de Curte de apel este in prezent de 4.964 lei, la Tribunal de 4.380 de lei, iar la Judecatorie de 3.942 de lei.

La indemnizatia astfel stabilita se adauga sporurile prevazute in actele normative invocate si anume majorarea pentru vechime efectiva in magistratura (intre 10-30%), spor titlu stiintific (15%), spor pentru conditii deosebite (15%) si spor vechime (5-25%). 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#indemnizatie, #salarizare, #sindicate, #sporuri , #Salarii