Ionut Dumitru: Legea nu permite ca salariile sa fie marite inainte de alegeri

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 17:15
1442 citiri
Ionut Dumitru: Legea nu permite ca salariile sa fie marite inainte de alegeri

Legea responsabilitatii fiscale nu permite majorari de salarii in 2012, in contextul in care vor avea loc si alegeri, potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"Din punctul de vedere al Consiliului Fiscal asupra acestei decizii anuntate de crestere a salariilor, daca ea se va materializa, vreau sa subliniez ca Legea responsabilitatii fiscale prevede cateva lucruri destul de clare in materie de cheltuieli cu personalul, in special in sectorul bugetar. Legea are doua prevederi importante.

Prima se refera la faptul ca nu se pot emite acte normative privind majorarea salariilor sau a pensiilor, cu sase luni inainte de alegeri, iar a doua prevede ca, in timpul anului, in timpul executiei bugetare, nu poate fi depasi plafonul cu cheltuieli de personal prevazut in buget. Daca aceasta crestere de salarii se va materializa, nu trebuie sa incalce dispozitia legata de perioada de sase luni inainte de alegeri si sa nu se depaseasca plafonul de cheltuieli cu personalul", a declarat, pentru Agerpres, Ionut Dumitru.

Pe de alta parte, acesta a apreciat ca este "un deziderat foarte optimist" intrarea Romaniei in zona euro, in 2015.

"In ceea ce priveste tinta pentru Romania de a intra in zona euro in 2015, mie mi se pare, in momentul de fata, dat fiind si contextul european, o tinta extrem de ambitioasa, ca sa nu spun imposibila", a aratat presedintele Consiliului Fiscal.

Acesta considera ca Romania nu este inca pregatita si nu mai exista timpul fizic ca aceasta sa aiba toate criteriile indeplinite de intrare in ERM sa fie primita in zona euro.

"Ca sa fii pregatit pentru 2015, practic cel tarziu in 2013 ar trebui sa intram in mecanismul ratelor de schimb ERM2. Este putin probabil sa se intample asa ceva. O conditie este ca economia romaneasca sa fie pregatita sa intre in ERM2, cu cel putin doi ani inainte de intrarea in zona euro, sa indeplineasca toate conditiile Tratatului de la Maastricht.

O alta conditie este ca si tarile din zona euro sa fie pregatite sa ne primeasca. Cred ca oricine isi poate da seama ca 2015 este un deziderat foarte optimist", a explicat presedintele Consiliului Fiscal, economist-sef al Reiffeisen Bank.

Consiliul Fiscal este o autoritate independenta, creata in baza Legii Responsabilitatii Fiscale, si are ca scop sprijinirea Guvernului si a Parlamentului in elaborarea si implementarea politicii fiscale si de a promova transparenta si sustenabilitatea finantelor publice.

Presedintele Traian Basescu, care a vorbit, miercuri, in Parlament, a aratat ca trebuie gandite si gasite solutii pentru ca, undeva in jurul datei de 1 iunie, sa fie reintregite salariile bugetarilor

Salariile bugetare au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a masurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la inceputul anului 2011 au fost majorate cu 15%. Tinand cont de baza de raportare la care s-a aplicat majorarea, salariile de baza ale bugetarilor sunt acum mai mici cu 13,75% fata de vara lui 2010.

Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
#majorare salarii Ionut Dumitru, #majorare salarii Consiliul Fiscal, #majorare salarii an electoral , #Salarii