INS: Castigul salarial mediu net a scazut in februarie

Luni, 08 Aprilie 2019, ora 10:10
1261 citiri
INS: Castigul salarial mediu net a scazut in februarie
Foto: CC0 Creative Commons

Castigul salarial mediu nominal net a scazut la 2.933 lei in luna februarie a acestui an, mai putin cu 3 lei (-0,1%) fata de luna precedenta, in conditiile in care castigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.819 lei, cu 0,4% mai mic decat in luna ianuarie 2019, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate luni.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (6.683 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1.728 lei).

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 17,9%.

Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 113,6%. Indicele castigului salarial real a fost de 99,1% pentru luna februarie 2019 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 205,1%, cu 1,8 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2019.

"In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie) . Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an", arata INS.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie 2019 au fost determinate de acordarea, in lunile precedente, de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel: cu 20,6% in extractia minereurilor metalifere, respectiv cu 14,9% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale; intre 3,5% si 7% in extractia carbunelui superior si inferior, activitati de servicii anexe extractiei, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), tranzactii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi aeriene; intre 1,5% si 3% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente nespecificate, transporturi terestre si transporturi prin conducte, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, hoteluri si restaurante, alte activitati industriale nespecificate.

Cresteri ale castigului salarial mediu net in februarie fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar si de realizarile de productie ori de incasarile mai mari (functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel: cu 8,6% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, cu 8,1% in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, respectiv cu 7,7% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe); intre 1,5% si 4% in cercetare-dezvoltare, constructii, activitati de editare, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), agricultura, vanatoare si servicii anexe.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratie publica (+1,6%), respectiv in invatamant (+1,3%) . In sanatate si asistenta sociala, castigul salarial mediu net a fost in usoara scadere (-1,3%) comparativ cu luna precedenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#scaderi salarii, #salariul net scazut , #Salarii