Inghetarea salariilor mari pana in 2015 i-ar putea viza mai ales pe magistrati si diplomati

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 14:47
1700 citiri
Inghetarea salariilor mari pana in 2015 i-ar putea viza mai ales pe magistrati si diplomati

Salariile foarte mari ale angajatilor din Justitie si Afaceri Externe trebuie sa ramana pe loc pana in 2015 pentru a se putea ajunge la un raport de 1 la 15 intre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem bugetar in urmatorii sase ani, au declarat miercuri, pentru NewsIn, surse guvernamentale.

Masura ar urma sa se incadreze intr-una mai larga, de inghetare a salariilor din sistemul bugetar mai mari decat cel al presedintelui Romaniei pana in 2015, pentru ca cel mai mare salariu sa fie peste sase ani de cel mult 15 ori mai mare decat al unui debutant.

"Pentru a se ajunge la proportia de 1 la 15 dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistemul public, trebuie ca anumite salarii sa nu mai creasca pana in 2015.

Este vorba despre salariile anumitor procurori, ai judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, spre exemplu, sau veniturile obtinute de diplomati", au precizat reprezentantii Executivului.

"Principiul ce va sta la baza elaborarii legii unice a salarizarii in sectorul bugetar este ca niciun angajat sa nu piarda din salariul de baza, insa este nevoie, in acelasi timp, ca angajatii cu salarii foarte mari sa dea dovada de solidaritate pentru a se reduce ecartul dintre salariile mari si cele mici", au adaugat acestia.

Miercuri dimineata, liderii partidelor de guvernamant au convenit asupra principiilor ce vor fundamenta legea salarizarii in sectorul bugetar, stabilindu-se ca proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem sa fie de 1 la 15, reducere substantiala fata de proportia de pana acum, de 1 la 72.

Setul de principii convenit la nivelul coalitiei va fi discutat si in sedinta de Guvern de miercuri.

Vicepremierul Dan Nica a precizat ca cel mai mare salariu al unui angajat din sistemul bugetar va fi de cel mult 15 ori mai mare decat cel mai mic salariu platit de la buget si ca partidele de guvernamant isi doresc ca proiectul Legii salarizarii unice in sectorul de stat sa produca efecte din anul 2010.

"Raportul intre salariul de baza minim pe economie si salariul de baza maxim al personalului platit din fonduri publice va creste, astfel incat acesta sa se apropie de practicile europene, respectiv 1 la 15, iar implementarea noului sistem de salarizare se va realiza intr-un termen de cinci ani, prin cresteri salariale diferentiate, Legea urmand sa intre in vigoare in anul 2010", se arata in documentul obtinut de NewsIn, ce contine principiile care vor sta la baza legii unitare de salarizare a angajatilor din sistemul bugetar, ce urmeaza a fi analizat de reprezentantii Cabinetului Boc. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#buget, #fonduri, #salarii, #venituri , #Salarii