Indemnizatiile sefilor din firme de stat raman plafonate

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 00:07
1835 citiri
Indemnizatiile sefilor din firme de stat raman plafonate

Guvernul sustine ca reprezentantii statului in consiliile de administratie ale companiilor nationale vor primi in continuare indemnizatii plafonate, cel putin pana la aprobarea noilor BVC, in baza unui mandat acordat ministrilor, dar fara o ordonanta de mentinere a remuneratiei la nivelul din 2010, informeaza Mediafax.

Potrivit Guvernului, indemnizatiile ar urma sa ramana la un nivel plafonat in baza unui memorandum aprobat in sedinta de miercuri seara a Cabinetului.

In ultimii doi ani, indemnizatiile reprezentantilor statului in CA la companiile nationale au fost plafonate prin ordonante de urgenta, dar Guvernul nu a mai emis pana in prezent un astfel de act normativ care sa prevada ca aceste indemnizatii vor fi mentinute la un nivel redus si in 2011.

Executivul nici nu mai poate emite ordonanta de urgenta pe parcursul lunii ianuarie, in perioada vacantei parlamentare.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, a declarat, miercuri seara, ca reprezentantii statului in Consiliile de Administratie ale companiilor nationale, regiilor, societatilor cu capital integral sau majoritar de stat vor primi indemnizatii in cuantumurile stabilite in anul 2010 cel putin pana la aprobarea de catre Guvern a bugetelor de venituri si cheltuieli pentru 2011 ale acestor operatori economici.

Dupa aprobarea Bugetelor de Venituri si Cheltuieli, se va decide daca se va merge pe reglementarile din anul 2010 sau daca, in functie de performanta, se pot face diferentieri.

"Cand spun performanta ma refer la cresterea veniturilor, reducerea cheltuielilor, eliminarea pierderilor si maximizarea profitului. Asta vom sti la sfarsitul lunii ianuarie. Pana atunci mergem pe reglementarile actuale", a spus oficialul guvernamental.

Ministrii au fost mandatati de premier sa urmareasca respectarea acestor prevederi chiar si in lipsa unei ordonante de urgenta.

Atentionat de jurnalisti ca pentru ca indemnizatiile sa ramana plafonate si in acest an este nevoie de un act normativ cu putere de lege, iar memorandumul nu este un astfel de act normativ, si intrebat in baza carei legi vor fi reduse reduse si in 2011 aceste salarii, purtatorul de cuvant al Guvernului a raspuns ca este vorba de un mandat pe care Executivul il da pentru reprezentantii sai in consiliile de administratie din companiile, regiile, societatile comerciale, cu capital majoritar sau integral de stat.

"Directorii de companii si reprezentantii statului in aceste consilii de administratie sunt reprezentanti ai statului. Ei au, in primul rand, si un mandat politic", a spus Ioana Muntean.

In 2009, Guvernul a hotarat ca indemnizatiile membrilor Consiliilor de Administratie din companiile de stat si regiile autonome sa fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societati.

In acelasi timp, Executivul a anuntat ca salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizatiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Ulterior, Guvernul a decis ca aceasta plafonare va fi mentinuta pe intregul an 2010. Pana in prezent, Guvernul nu a emis un act normativ prin care indemnizatiile directorilor generali sa fie plafonate si pe parcursul anului 2011.

Contractul de mandat este incheiat intre operatorul economic, reprezentat de consiliul de administratie, si directorul general/directorul operatorului economic, care are ca obiect indeplinirea unor obiective si criterii de performanta aprobate de actionari.

In contractul de mandat sunt prevazute criterii de performanta specifice si obiective cuantificate privind reducerea creantelor, a platilor restante, pierderilor si cheltuielilor, precum si cresterea productivitatii muncii. 

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#salarii, #indemnizatii, #mandat, #ministri, #ordonanta, #cheltuieli , #Salarii