H&M ar putea majora preturile pentru a creste salariile angajatilor din tarile sarace

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 13:30
1892 citiri
H&M ar putea majora preturile pentru a creste salariile angajatilor din tarile sarace

Compania suedeza H&M a anuntat ca ia in calcul cresterea preturilor pentru a putea sa ofere salarii mai mari angajatilor din tarile foarte sarace.

Gigantul suedez colaboreaza cu fabrici din 23 de tari, printre care Bangladesh, Cambodgia, Sri Lanka sau Vietnam, unde nivelul salarial este foarte scazut. Producatorul de imbracaminte a anuntat luni, la o intalnire cu grupuri de presiune din Stockholm, ca va incerca sa imbunatateasca salariile angajatilor din tarile foarte sarace, cel mai probabil prin cresterea pretului produselor, relateaza Huffington Post.

Preturile nu vor creste in viitorul apropiat

Helena Helmersson, director de sustenabilitatea H&M, spune totusi ca nu ar trebui sa ne asteptam la un salt al preturilor in viitorul apropiat.

"Este prima oara cand au spus ca sunt dispusi sa creasca preturile si clientii sunt pregatiti pentru acest lucru", spune Viveka Rigsberg de la Swedwatch, organizatie care monitorizeaza companiile multinationale din Suedia. "Vor mai trece multi ani pana cand vor reusi sa asigure salarii decente in Bangladesh spre exemplu, dar sunt mai increzatoare acum, mai ales ca discutiile ating toate partile implicate, sindicatele, furnizorii, angajatii si guvernele", a adaugat ea.

H&M a anuntat pentru prima oara politica Fair Living Wage, conform careia toti angajatii din industria textila ar trebui sa poata sa traiasca din salariul pe care il castiga, in noiembrie, dar progresul catre tinta propusa este prea lent in unele tari in care angajatii traiesc sub limita saraciei. Helmersson spune ca producatorul suedez se va folosi de influenta pe care o are asupra furnizorilor pentru a obtine salarii mai bune pentru angajati si ca va face lobby pe langa guverne in speranta ca acestea vor creste salariul minim pe economie in tarile foarte sarace.

Salariul minim pe economie in Vietnam este de 85 de dolari, in jur de 275 de lei, in Bangladesh este de 68 de dolari lunar, aproximativ 220 de lei, in Cambodgia este de 75 $ pe luna, in jur de 242 de lei, in timp ce angajati din Sri Lanka sunt platiti cu minimum 51 de dolari, aproape 165 de lei. Un salt al preturilor nu ar fi suficient pentru imbunatatirea nivelului de trai fara angajamente serioase din partea sindicatelor, a furnizorilor si a statului, spune Helmersson. "Putem sa le platim furnizorilor mai mult si sa speram ca ei vor plati, la randul lor, mai mult catre angajati. Dar fiecare crestere salariala este urmata aproape imediat de marirea chiriilor si scumpirea alimentelor, ceea ce nu imbunatateste nivelul de trai", a adaugat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#preturi H M, #salarii H M, #imbunatatire nivel de trai , #Salarii