Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Eurogrupul atrage atentia asupra majorarii salariilor

Eurogrupul atrage atentia asupra majorarii salariilor

Eurogrupul (comitetul ministrilor de Finante din zona euro) a cerut luni seara o reflectie atenta pentru gasirea celor mai bune modalitati de a imparti beneficiile cresterii economice inregistrate in prezent in Europa, atragand in acelasi timp atentia asupra cresterii salariilor care poate compromite competitivitatea si alimenta inflatia, informeaza AFP.

'Odata cu relansarea economiei este evident ca impartirea beneficiilor cresterii economice se va regasi pe agenda preocuparilor guvernelor, partenerilor sociali si cetatenilor din zona euro', a declarat presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker.

Dupa o crestere de doar 1,4 procente in 2005, anul trecut zona euro a inregistrat o crestere de 2,7 procente, iar ultimele previziuni ale Comisie Europene mizeaza pe o crestere de 2,4 procente in acest an.

'Suntem multumiti sa vedem ca previziunile Comisiei mizeaza pe o relansare economica solida', a declarat Juncker in numele celor 13 ministri de Finante din zona euro. Desi a recunoscut ca salariile trebuie sa creasca, premierul Jean-Claude Juncker a atras atentia asupra unor cresteri prea mari.

'Atata timp cat salariile evolueaza in linie cu productivitatea, majorarea salariilor nu va pune nici o problema in termeni de inflatie sau de competitivitate pentru economia europeana', a explicat presedintele Eurogrupului, alaturandu-se astfel declaratiilor precedente ale ministrului german de Finante, Peer Steinbruck, a carui tara asigura in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene. De asemenea, ministrii de Finante din zona euro au minimizat riscul de inflatie in zona euro, vizand prin aceste declaratii, in special Baca Central Europeana care ar urma sa decida in luna martie o noua majorare a dobanzii de referinta. 'Credem ca inflatia ar urma sa incetineasca si sa coboare sub doi la suta in 2007. Majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata in Germania nu a produs efectele de care ne temeam, insa nu trebuie sa tragem concluzii pripite', a estimat Jean-Claude Juncker.

Oficiul european pentru statistica Eurostat urmeaza sa publice joi cifrele privind inflatia pe luna februarie in zona euro, economistii asteptandu-se la o majorare a preturilor de consum de 1,9 procente, acelasi nivel ca si in ianuarie 2007 si decembrie 2006. In schimb, in ultimul sau buletin lunar, BCE a lasat sa se inteleaga ca ar putea majora dobanda de referinta la reuniunea de politica monetara din luna martie.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1015 ori