Domeniile de activitate cu cele mai mari salarii

Luni, 07 Noiembrie 2005, ora 02:47
1451 citiri

Meseriile cel mai bine recompensate sunt cele din domeniile IT si telecomunicatii din marketing si vanzari si cele tipic bancare, arata studiul PayWell 2005, realizat de PricewaterhouseCoopers.Horatiu Cocheci, senior consultant la PwC, precizeaza ca domeniile dificile, care necesita studii de specialitate aprofundate (farmaceutic, finante, tehnic), se gasesc in varful piramidei ca domenii de salarizare. ,In aceste domenii de activitate, unele dintre salariile de intrare pot sa ajunga sa fie chiar mai mari decat salariul mediu la nivel national, iar dupa trecerea catorva ani de specializare pe post ating nivelul a 3-4 salarii medii nationale", declara Horatiu Cocheci.

Directorii financiari, in topul salarizarii

Raportat la salariul mediu net pe economie, un absolvent cu studii superioare angajat pe o pozitie de ,new-entry" poate castiga astazi de aproape doua ori mai mult, in conditiile in care salariul mediu net sare putin peste 7 milioane de lei vechi. Dat fiind ca din '97 incoace se inregistreaza o usoara tendinta de scadere a raportului dintre salariul debutantului si salariul mediu, consultantii PwC estimeaza ca, in cativa ani, salariul de intrare nu va fi foarte diferit de salariul mediu pe economie. Cat ii priveste pe specialisti (posturile care presupun pregatire de specialitate, dar nu si atributii manageriale), salariul acestora este de aproximativ trei ori mai mare decat salariul mediu net pe economie, in conditiile in care in '97 era echivalentul a peste cinci salarii medii. Scaderea raportului se afla insa in stransa legatura cu cresterea puternica a salariului mediu pe economie. In ceea ce priveste salariul unui manager, el este astazi de aproape treisprezece ori mai mare decat salariul luat ca referinta. In 1997, diferenta dintre cel mai mare si cel mai mic salariu managerial era uriasa: nu mai putin de 160 de procente ii desparteau pe directorii diferitelor departamente. Astazi insa, diferenta intre salariile diversilor manageri de departamente s-a redus la 20%, pozitiile de directori financiari continuand sa fie unele dintre cele mai bine remunerate de pe piata.

Salariul de baza scade in favoarea bonusurilor si beneficiilor

Comparativ cu anul 2001, ponderea salariului de baza in pachetul salarial a scazut cu sapte procente: 71%, fata de 78%, cat era atunci. Cele 29 de procente ramase se distribuie si ele diferit: bonusurile variabile, care recompenseaza performanta, reprezinta 17 procente, in crestere serioasa fata de anii trecuti, bonurile fixe (prime de Craciun, Paste, al treisprezecelea salariu etc.) scad la 3%, iar beneficiile, de orice fel ar fi ele, ajung la 9% din componenta pachetului salarial, cea mai mare valoare inregistrata din '97 pana acum. Astazi, 60% din companiile analizate ofera tichete de masa catre toti angajatii, 53% ofera abonament la clinica medicala privata, 38% iau in calcul asigurarea de viata si 28%, abonamentul de sport. Daca in cazul acestor patru tipuri de beneficii s-au inregistrat cresteri pe parcursul anilor, in cazul beneficiilor ,sociale" (tip ajutor de inmormantare etc.), lucrurile nu stau la fel: 52% din companii le includ inca in pachetul de compensatii oferit, in scadere insa fata de '97, cand 65% din firme ofereau astfel de beneficii ,sociale". Studiul releva si anumite particularitati sectoriale, cat priveste beneficiile incluse in pachetul salarial: peste 90% din banci acorda credite preferentiale tuturor angajatilor, 70% din companiile care activeaza in industria bunurilor de larg consum ofera bunurile proprii angajatilor gratuit sau cu preturi mai mici, 60% din companiile de IT&telecom ofera angajatilor pachete speciale de convorbiri.

Adevarul

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...