Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cu cat a crescut castigul salarial mediu in septembrie

Cu cat a crescut castigul salarial mediu in septembrie


Castigul salarial mediu a crescut in septembrie, fata de luna anterioara, cu 0,3% (5 lei), la 1.609 lei net, cele mai mari valori, de 4.907 lei, fiind inregistrate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante - 883 lei, potrivit datelor INS.

"In luna septembrie 2013, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri cat si scaderi fata de luna precedenta. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna august 2013 din sectorul economic s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai mari cresteri au fost de 24,3% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, 18,2% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, respectiv 13,6% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.

Scaderile castigului salarial mediu fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea, in august, a primelor ocazionale, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, in unele activitati economice scaderea a fost determinata de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici.

Cele mai mari scaderi au fost de 12,6% in extractia carbunelui, respectiv 11,4% in alte activitati extractive.

"In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna august in invatamant (1,2%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. In administratia publica si sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a scazut usor in luna septembrie fata de luna august 2013, cu 0,2%, respectiv 0,3%", se precizeaza in comunicat.

Comparativ cu septembrie 2012, castigul salarial mediu net a crescut cu 4,6%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1222 ori