Cresterea salariilor bugetarilor devine realitate? Vezi parerea FMI

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 17:27
1453 citiri
Cresterea salariilor bugetarilor devine realitate? Vezi parerea FMI

O crestere modesta a salariilor din sectorul public si a pensiilor este posibila numai daca vor permite conditiile economice, dar mentinerea controlului privind cheltuielile si imbunatatirea colectarii taxelor este necesara pentru atingerea tintei de deficit in 2012, potrivit unui raport al FMI.

"In ceea ce priveste partea de cheltuieli, in ciuda presiunii publice considerabile, guvernul a decis sa amane orice luare de decizie privind crestere a pensiilor si salariilor din mediul public. Aceasta atitudine precauta pe partea fiscala este un semn al angajamentului ferm al Romaniei privind disciplina cheltuielilor.

O anvelopa salariala scazuta este mentinuta prin inghetarea salariilor si pensiilor, desi o modesta crestere ar putea fi luata in considerare daca permit conditiile economice. Reducerea numarului angajatilor din sectorul public va continua, inlocuind un singur angajat la sapte plecari, dar aplicat la un nivel insitutional mai ridicat pentru a permite o mai mare flexibilitate.

Pentru atingerea obiectivului ambitios privind deficitul pe 2012 este necesar sa se continue disiplina cheltuielilor si imbunatatirea colectarii taxelor", se arata in raportul Fondului Monetar International (FMI).

Autoritatile au mentinut si un control strict al cheltuielilor curente prin reduceri importante in forta de munca din sectorul public, potrivit documentului amintit.

"In timp ce rationalizarea stricta in ceea ce priveste angajarile in sectorul public s-a dovedit eficienta prin controlarea anvelopei salariale, o flexibilitate mai mare este necesara prin aplicarea acestei politici in randul institutiilor. In timp, atentia trebuie sa se mute de la reducerea fortei de munca la o restructurare mult mai comprehensiva a operatiunilor din ministere", se mai spune in document.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara, pe 21 martie, ca exista spatiu limitat pentru o crestere modesta a salariilor bugetarilor.

Reintregirea salariilor din sistemul public are in fata o piedica, legea responsabilitatii fiscale. Jeffrey Franks atragand atentia ca nu e suficient sa fie resurse, ci important este ca suma totala alocata prin buget pentru salarii sa nu fie depasita.

"In aceasta lege sunt o serie de prevederi. Vorbim de suma totala cheltuita cu salariile din sectorul public si aceasta nu trebuie sa fie modificata(...)La nivelul numarului de angajati din sistemul public vedem scadere. Atunci am vedea o scadere a cheltuielilor. Exista spatiu limitat pentru a avea o crestere modesta a salariilor", a declarat, la Money Channel, Jeffrey Franks.

Presedintele Traian Basescu a declarat pe 7 martie, in Parlament, ca este datoria guvernarii sa gaseasca resurse astfel ca, in jurul datei de 1 iunie, salariile bugetarilor sa revina la cuantumul de dinaintea taierilor cu 25%, in 2010.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#crestere salarii bugetari, #FMI crestere salarii, #deficit bugetar 2012 , #Salarii