Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cosea: Marirea salariilor bugetarilor, decizie electorala

Cosea: Marirea salariilor bugetarilor, decizie electorala


Masura de readucere a salariilor bugetarilor la nivelul din 2010 este una pur electorala, dar majorarea ar trebui facuta cel tarziu in luna aprilie, pentru a nu intra in contradictie cu legea responsabilitatii fiscale, considera analistul Mircea Cosea.

Bogdan Dragoi, ministru de Finante, a declarat vineri ca o crestere a salariilor bugetarilor, asa cum dorea presedintele Traian Basescu, ar avea un impact bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei pentru cele sase luni din 2012 in care ar fi impusa majorarea.

"Ceea ce domnul presedinte afirma, si anume necesitatea cresterii salariilor, e o masura pur electorala, fara acoperire in realitate. Economia romaneasca nu poate suporta o crestere a salariilor, mai ales in conditiile in care se va micsora si CAS-ul. Astfel, trebuie privita cu foarte mare responsabilitate.

Daca aceste salarii vor ajunge la nivelul din 2010, masura trebuie luata in luna aprilie, pentru ca altfel intra in contradictie cu legea responsabilitatii fiscale. In luna aprilie economia nu are capacitatea sa suporte cresterea", aminteste analistul.

In ceea ce priveste aprecierea ministrului ca impactul bugetar al unei mariri a salariilor ar fi de 2 miliarde de lei, Mircea Cosea sustine ca este un calcul vechi, care estima o astfel de majorare intre 2,5 si 3 miliarde de lei. "E o estimare mai corecta la nivelul ministerului pentru ca au date mai recente."

Pentru alocarea de astfel de fonduri, Mircea Cosea identifica trei surse.

"Ori vor fi realocate fonduri de la investitii, ceea ce e grav, ori vor fi marite disponibilizarile din sectorul public, ceea ce e si mai grav, sau statul se va imprumuta, ceea ce e foarte probabil", declara analistul.

"Asta inseamna ca in a doua jumatate a 2012, situatia economica a Romaniei va fi si mai grava, dar este un cinism electoral. Calculul lor e foarte simplu: noi care conducem acum, marim salariile, cei care vor conduce in viitor, treaba lor cum se descurca cu gaura pe care le-o lasam in bugetul statului. E un joc electoral foarte periculos", conchide Mircea Cosea.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1471 ori