Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Coalitia a decis majorarea salariilor din iunie; Guvernul va stabili procentul

Coalitia a decis majorarea salariilor din iunie; Guvernul va stabili procentul


Liderii coalitiei au decis, luni, ca salariile bugetarilor sa fie majorate incepand cu luna iunie, urmand ca Guvernul sa analizeze procentul cu care se va face majorarea, a declarat liderul deputatilor PDL, Mircea Toader.

Toader a spus ca membrii coalitiei au sustinut de la inceput aceasta majorare, iar premierul are cuprins in programul de guvernare, la punctul 1, cresterea salariilor.

Mircea Toader a aratat ca Guvernul urmeaza sa calculeze si sa gaseasca solutii pentru majorarea salariilor.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca declaratia privind revenirea salariilor la nivelul anterior taierilor nu a fost facuta din populism, ci deoarece s-au indeplinit conditiile stabilite.

Argumentele lui Traian Basescu

Presedintele a aratat ca, potrivit datelor Ministerului Finantelor, numarul salariatilor in sectorul public era, in aprilie 2009, de 1.396.129, iar in ianuarie anul acesta de 1.196.067. El a mai explicat ca, in 2009, "anvelopa salariala, totalul salariilor era 9,6 din PIB, iar obiectivul pentru 2014 era sa ajungem la 7% din PIB".

"Am atins 7%, de fapt, cu acuratete 6,94%, la sfarsitul anului trecut. Deci conditiile de revenire s-au indeplinit la 31 decembrie. In numele prudentei, si Guvernul Boc si Guvernul Ungureanu au zis: <>. Dar parametrii conveniti cu fondul s-au atins", a spus presedintele.

"Ca sef al statului, eu nu pot sa mint ca nu s-au indeplinit conditiile de revenire a salariilor. Si eu cred ca niciun guvernant nu isi permite", a spus presedintele.

Totodata, el a subliniat ca nu a luat decizia revenirii la salariile anterioare pentru bugetari, ci doar a cerut Parlamentului si Guvernului sa analizeze posibilitatea revenirii acestora la nivelul anterior.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar urma sa mai beneficieze de o crestere cu circa 16%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1295 ori