Cei mai generosi angajatori din Romania, in sectoarele auto si IT

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 14:26
2325 citiri
Cei mai generosi angajatori din Romania, in sectoarele auto si IT

Printre cele mai ravnite locuri de munca din Romania se numara posturile din industria auto si din domeniul IT. Acestea sunt cateva dintre sectoarele unde s-au inregistrat cresteri salariale de pana la 8%.

Salariile in mediu privat au crescut cu 5,1%, sub estimarile analistilor care prognozau 6%. Cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate in industria auto, 8%, se arata intr-un raport PwC Romania.

"Aceasta valoare se apropie de estimarile de la inceputul anului atunci cand companiile planificau o crestere salariala medie de 6%. Totusi, cresterea salariala efectiva a fost usor mai scazuta ceea ce reflecta prudenta angajatorilor in privinta cresterii costurilor salariale intr-o perioada de incertitudine economica avand in vedere recesiunea din zona euro", a declarat Peter de Ruiter, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

Majorari salariale peste medie s-au mai inregistrat pe langa industria auto (8%) si in sectorul IT, cel farmaceutic si cel de servicii externalizate.

De cealalta parte, sectorul bancar, cel de retail si turismul au inregistrat cresteri salariale sub media nationala.

Se observa o scadere considerabila la nivelul cresterilor salariale in sectorul industrial, de la 7,2% in 2011 la 4,7% anul acesta. Aceasta scadere poate fi pusa pe seama declinului productiei industriale la care se adauga cresterea costurilor cu forta de munca dupa cresterea salariului minim brut pe tara in 2011.

Bonusurile cele mai mari, in sectorul farmaceutic

Potrivit datelor studiului realizat de PwC Romania, se remarca o scadere a ponderii bonusurilor variabile (bonusurile de performanta si comisioanele din vanzari) si a beneficiilor oferite de catre angajatori in pachetul total de remunerare, comparativ cu anii precedenti.

66% dintre companiile participante la studiu au platit bonusuri variabile, nivelul cel mai ridicat inregistrandu-se in sectorul farmaceutic (14% din salariul anual), urmat de sectorul bunurilor de larg consum, distributie si retail (7%).

Totodata, a scazut numarul companiilor care ofera prime fixe fata de anii trecuti, doar o treime dintre companiile participante oferind prime fixe tuturor categoriilor de angajati, valoarea bonusului fix per angajat fiind echivalentul unui salariu lunar de baza.

Pentru 2013, asteptarile sunt comparabile cu cele din anii trecuti, 41% dintre companiile participante la studiul PayWell Romania 2012 bugetand in medie cresteri salariale de 6,1%.

Studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2012 analizeaza nivelurile salariale si politicile de remunerare a 169 de companii din douasprezece sectoare economice diferite.Aria de cuprindere a studiului, multitudinea datelor furnizate si numarul organizatiilor participante fac din PayWell principala sursa de informatii legate de politica de salariala si de beneficii din Romania.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#salarii Romania studiu PwC, #cresteri salarii Romania, #salarii mediul privat Romania , #Salarii