Ce biruri avem de dat la stat in 2009

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 12:22
1940 citiri
Ce biruri avem de dat la stat in 2009

Vom avea mai multi bani de dat la stat in acest an? Ce biruri noi au introdus guvernantii? Care sunt deducerile pe care le pot obtine persoanele fizice, dar firmele? 

Raspunsurile le putem afla "rasfoind" noutatile fiscale trecute in revista de contzilla.ro. Mai intai de toate, este bine de stiut ca, in acet an, pierderile fiscale inregistrate incepand cu 2009 se reporteaza pe 7 ani. Inainte, pierderile fiscale se reportau pe 5 ani.

"Pierderile fiscale, se refera la acele pierderi declarate in declaratiile de impozit pe profit", explica site-ul citat. Pe de alta parte, cei care au firme trebuie sa stie ca dividendele reinvestite sunt scutite de impozit daca sunt indeplinite anumite conditii, si anume daca divindendele sunt reinvestite pentru dezvoltarea activitatii sau daca sunt reinvestite pentru cresterea numarului locurilor de munca. Incepand tot cu acest an, dobanzile la termen aferente instrumentelor de economisire nu sunt impozabile.

"Dupa cum se stie dobanzile la vedere nu sunt impozabile - nu erau nici inainte de 2009 si nici nu sunt impozabile nici dupa 2009. Adesea bancile speculau aceste prevederi in favoarea clientilor, oferindu-le dobanzi superioare la conturile la vedere -care de fapt erau asimilabile unor conturi de depozit- pentru a-i feri de plata impozitului. Acum aceasta diferentiere nu mai este necesara", explica contzilla.ro.

Cei interesati sa isi achizitioneze o locuinta trebuie sa stie ca in prezent TVA -ul aferent livrarilor de locuinte este de 5 %, daca sunt indeplinite anumite conditii, printre care o suprafata de maximum 120 mp, iar valoarea lor sa nu depaseasca 380.000 lei, potrivit codului fiscal modificat.

O alta modificare fiscala valabila cu 2009 este ca termenul pentru certificatul de amanare a platii TVA in vama este pana la 31 decembrie 2011. Patronii de firme trebuie sa stie ca pentru documentatia care se aplica in domeniul financiar contabil a aparut Ordinul 3512/2008 cu privire la documentele financiar contabile.

Pe de alta parte, jucatorii la bursa vor avea parte de un tratament special de acum inainte. Profiturile obtinute din tranzactii cu titluri de participare pe piata de capital de catre persoane juridice romane si straine nu se impoziteaza. In ce priveste persoanele fizice, noutatile pe 2009 se refera la faptul ca nu se mai impoziteaza veniturile din transferuri de titluri de valoare, pentru a se stimula tranzactiile persoanelor fizice pe piata bursiera.

Alte noutati fiscale care se aplica incepand cu anul 2009 constau in posibilitatea utilizarii amortizarii accelerate pentru echipamentele destinate activitatii de cercetare-dezvoltare, cu precizarea ca amortizarea accelerata era o facilitate permisa insa si inainte de anul 2009, dar pentru anumite categorii de echipamente.

Tot din acest an salariul minim brut pe economie este de 600 RON. Procentul utilizat pentru impozitarea microintreprinderilor s-a stabilit la 3%.

"Conform articolului 107 din Codul fiscal Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este: 2% in anul 2007, 2,5% in anul 2008 si 3% in anul 2009", arata site-ul citat.

Un domeniu care va fi stimulat de acum inainte este cel al cercetarii. Astfel Guvernul a decis posibilitatea utilizarii unei deduceri suplimentare de 20% din cheltuieli eligibile pentru activitati de cercetare-dezvoltare.

Pe de alta parte, din 2009 salariatii beneficiaza si de alte deductibilitati pentru a-si face asigurari. Guvernul a hotarat ca sunt deductibile la calculul impozitului pe profit atat contributia la fonduri de pensii facultative - echivalentul in lei a 400 de euro /angajat in cursul unui an fiscal, cat si prima pentru asigurarea voluntara de sanatate - in limita a 250 euro/an/ participant.

"Trebuie remarcat ca pentru contributia de 400 euro/an exista deductibilitate si la nivel de angajat (suma respectiva fiind dedusa din baza de calcul a impozitului pe salarii )", explica contzilla.ro.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#plati, # dobanzi, # salarii, # impozite, # deduceri, # salariati , #Salarii