CC: Taierea salariilor bugetarilor este necesara pentru salvgardarea fiintei statului

Marti, 29 Iunie 2010, ora 09:18
1754 citiri
CC: Taierea salariilor bugetarilor este necesara pentru salvgardarea fiintei statului

Taierea a 25 la suta din salariile bugetarilor este o restrangere a dreptului la munca, insa este corect intemeiata de Cabinet pe prevederile articolului 53 din Legea fundamentala, afirma judecatorii Curtii Constitutionale in motivarea deciziei pronuntate vineri, relateaza Mediafax.

"Salariul reprezinta o componenta a dreptului la munca si reprezinta contraprestatia angajatorului in raport de munca prestata de catre angajat in baza unor raporturi de munca. (...)

Intrucat dreptul la salariu este corolarul unui drept constitutional, si anume dreptul la munca, se constata ca diminuarea sa se constituie intr-o veritabila restrangere a exercitiului dreptului la munca.

O atare masura se poate realiza numai in conditiile strict si limitativ prevazute de articolul 53 din Constitutie", afirma judecatorii Curtii Constitutionale.

Acestia au analizat apoi daca articolul 53 invocat de Cabinet pentru luarea acestor masuri este o justificare valabila in Romania anului 2010, ajungand la concluzia ca reducerea cheltuielilor este o masura necesara pentru mentinerea democratiei si "salvgardarea fiintei statului".

"Este evident ca securitatea nationala nu implica numai securitatea militara, deci domeniul militar, ci are si o componenta sociala si economica.

Astfel, nu numai existenta unei situatii «manu militari» atrage aplicabilitatea notiunii de «securitate nationala» din textul articolului 53, ci si alte aspecte din viata statului - precum cele economice, financiare, sociale - care ar putea afecta insasi fiinta statului prin amploarea si gravitatea fenomenului", afirma judecatorii CCR in motivare.

Citand din expunerea de motive a legii care prevede taierea cu un sfert a salariilor bugetarilor, unde apar fragmente din evaluarile Comisiei Europene, judecatorii constata ca "amenintarea la adresa stabilitatii economice continua sa se mentina, astfel incat Guvernul este indrituit sa adopte masuri corespunzatoare pentru combaterea acesteia".

"Una dintre aceste masuri este reducerea cheltuielilor bugetare, masura concretizata, printre altele, in diminuarea cuantumului salariilor/indemnizatiilor/soldelor cu 25 la suta.

De asemenea, Curtea observa ca autorii obiectiei pornesc de la o ipoteza gresita, si anume ca pentru aplicarea restrangerii mentionate ar fi trebuit declarata starea de urgenta, asediu sau necesitate.

Or, chiar daca instituirea starii de urgenta sau asediu poate avea drept consecinta restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati, sfera de aplicare a articolului 53 nu se circumscrie numai (acestor, n.r.) situatii.

In consecinta, Curtea constata ca, in situatia de speta, articolul 53 - teza referitoare la securitatea nationala - este aplicabil si, in acelasi timp, se constituie intr-un temei pentru justificarea masurilor preconizate.

Curtea retine ca restrangerea prevazuta de legea criticata este necesara intr-o societate democratica, tocmai pentru mentinerea democratiei si salvgardarea fiintei statului", se precizeaza in motivarea deciziei CCR.

Judecatorii CCR au respins, rand pe rand, toate celelalte critici cuprinse in sesizarea de neconstitutionalitate a mai multor zeci de parlamentari, care acuzau discriminare, impozitare inechitabila si altele.

"Curtea constata, totodata, ca masura legislativa criticata este aplicata in mod nediscriminatoriu, in sensul ca reducerea de 25 la suta se aplica tuturor categoriilor de personal bugetar in acelasi cuantum si mod", se mai arata in motivare.

In final, Curtea constata ca, desi masura de diminuare a cuantumului salariului/indemnizatie/soldei cu 25 la suta constituie "o restrangere a exercitiului dreptului constitutional la munca", sunt insa respectate prevederile articolului 53 din Constitutie. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cc, # salarii, # bugetari , #Salarii