Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Castigam cu 60% mai mult decat bulgarii, dar de 10 ori mai putin decat austriecii

Castigam cu 60% mai mult decat bulgarii, dar de 10 ori mai putin decat austriecii

Un interesant studiu realizat de expertii austrieci de la Viena inceaca sa faca o ierarhie a pretului fotei de munca in statele Uniunii Europene, actuale si viitoare membre.Cifrele medii, reci, sunt datatoare de fiori avand in vedere ca in curand vom fi stat membru UE, iar preturile vor fi total aliniate la piata comunitara. Studiul arata ca, in acest moment in Austria salariul mediu lunar este de 2.654 euro, in Cehia si Ungaria el se cifreaza la aproximativ 600 de euro, la noi in tara de abia daca depaseste 260 de euro, iar in Bulgaria indicatorul se opreste undeva la 160 de euro.

Chiar daca noile state membre ale Uniunii Europene, ca de altfel si Romania si Bulgaria, au un ritm de crestere superior vechilor membrii, diferentele salariale colosale nu vor fi depasite prea usor sau prea rapid.

Nici previziunile expertilor de la Vienna Institute nu sunt in masura sa ne linisteasca, ei fiind de parere ca nivelul veniturilor din Cehia si Ungaria va ajunge la actuala medie din Uniunea Europeana in 10-15 ani, iar in cazul Romaniei si Bulgariei perioada de timp necesara pentru recuperarea decalajului va fi aproape dubla. Si nu trebuie sa omitem faptul ca salariul mediu in statele mebre UE nu sta nici el pe loc, perspectivele de crestere economica indreptatindu-i pe comunitari sa spere la un trai mai bun in acest orozont de timp.

De asemenea ei au precizat ca in momentul in care Romania si Bulgaria vor adera la Uniunea Europeana, aproximativ 150.000 de persoane din cele doua state vor migra in celelalte tari membre. Miscarea va fi determinata, in principal, de diferenta intre politicile de venit practicate in cele doua parti ale Europei. In aceste conditii, austriecii au precizat ca vor mentine piata muncii inchisa pentru cetatenii din noile state membre UE pana in anul 2011, iar in cazul Romaniei si Bulgariei aceste prevederi vor fi mentinute pana in 2014.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 954 ori