Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vanzarile de retail din Romania vor urca cu 62% in 10 ani

Vanzarile de retail din Romania vor urca cu 62% in 10 ani

Vanzarile de retail din Romania vor inregistra in urmatorii zece ani o crestere de 62%, una dintre cele mai mari din Europa, devansata doar de cea din Letonia (69%) si Lituania (65%), potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara King Sturge, relateaza Mediafax.

In Bulgaria, vanzarile de retail vor avansa cu 61%, iar in Estonia cu 60%.

Un aspect esential al redresarii pietei europene de retail va fi revenirea Europei Centrale si de Est (ECE), precum si a Europei de Sud-Est (ESE), la traiectoriile de crestere anterioare recesiunii mondiale, arata King Sturge.

Pietele mai putin mature precum Romania, Bulgaria si tarile baltice vor inregistra cresteri de peste 60% ale acestor vanzari.

Pietele mai mari, precum Polonia, Cehia si Ungaria, vor avea cresteri care vor depasi 40% in urmatorul deceniu.

Aceste ritmuri de crestere, desi solide, vor fi mai putin explozive decat in intervalul 2000-2010 cand, in Romania de exemplu, a avut loc un avans de 123%.

Pentru 2010, King Sturge anticipeaza in Romania un declin al vanzarilor de retail de 3,8%, urmat de o crestere de 2,2% in 2011.

Pentru intervalul 2011-2020, compania anticipeaza un avans mediu anual de 5,2%.

In Bucuresti, Pitesti si Timisora cresterea vanzarilor de retail din urmatorul deceniu va fi mai mare de 60%, iar in Iasi, Cluj-Napoca, Brasov si Braila va depasi 50%, se mai arata in raport.

Ritmul si amploarea redresarii investitiilor in spatii de retail difera dramatic la nivelul Europei.

Unele piete, in special din Europa Centrala si de Est, nu au avut inca o revenire notabila a investitiilor.

In schimb, alte piete, in special cele occidentale, si-au revenit mai rapid, dar acum au probleme in mentinerea activitatilor.

Scaderea investitiilor de profil in regiunile ECE si ESE nu este irevocabila, iar activitatile se vor intensifica pe termen mediu (in urmatorii cinci ani), potrivit raportului.

In privinta chiriilor spatiilor de prim rang, raportul mentioneaza pentru acest an un pret de 960 de euro pe metrul patrat pe bulevardul Magheru, cu perspectiva stabila.

Randamentul investitiilor de prim rang din Bucuresti este evaluat de King Sturge la 11%, pentru acest an, tendinta fiind de asemenea stabila.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1153 ori
Citeste mai multe desprecrestere retail vanzari