Marcile ieftine, preferate de romani in 2013. Cum au evoluat marcile private ale magazinelor

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 12:33
2398 citiri
Marcile ieftine, preferate de romani in 2013. Cum au evoluat marcile private ale magazinelor

Romanii nu au mai putut absorbi in acest an inflatia in consumul de bunuri de larg consum (FMCG) si au inceput sa cumpere produse mai ieftine, ceea ce a dus la o crestere usoara, cu 1%, in valoare, a consumului total de FMCG, comparativ cu 2012, potrivit datelor GfK.

"In acest an am observat o crestere foarte, foarte usoara a consumului total de FMCG, in valoare, de 1% comparativ cu 2012. La un cos de 60 de categorii consacrate, cresterea este mai curajoasa, de 4,5%, insa vestea proasta este ca inflatia pe food a fost 7% conform Eurostat, si a fost pentru prima data cand inflatia pe food a fost mai ridicata decat inflatia generala. Consumatorul roman nu a mai absorbit in 2013 inflatia in consumul de FMCG si atunci a recurs la cumpararea de produse mai ieftine fata de 2012, cu un volum in crestere cu 3,5%", a declarat Raluca Raschip, Consumer Goods & Retail Director la GfK, in cadrul conferintei Retail Arena.

Cele mai castigate in urma acestui trend au fost marcile private dezvoltate de marii retaileri, care sunt cu pana la 20% mai ieftine decat produsele de brand si a caror pondere a ajuns, potrivit GfK, la circa 15% in total piata la jumatatea anului.

Conform unui raport al Consiliului Concurentei, anul trecut ponderea marcilor private in totalul vanzarilor magazinelor a fost de 7%. De asemenea, vanzarile de produse marca privata ale retailerilor au crescut in 2012, fata de anul anterior, cu 34% pe categoria alimentelor si cu 36% pe segmentul produselor nealimentare.

De asemenea, ponderea cheltuielilor pentru achizitia de bunuri de larg consum in bugetul romanilor a crescut de la 41% in 2008-2010, la 42% in 2011-2012 si la 43% la jumatatea acestui an.

Tot in acest an, comertul modern a depasit pentru prima data comertul traditional ca pondere in total, ajungand la 53%, de la 49% anul trecut. Cea mai mare pondere in comertul modern este detinuta de hipermarketuri - 28%, urmata de supermarketuri - 13%, discounteri - 9%, cash&carry - 1% si magazine de proximitate - 2%.

Potrivit datelor GfK, cea mai mica pondere a retailului modern este in Kazahstan - 13%, iar cea mai mare in Austria - 82%.

"Credem ca va continua concentrarea retailului, dezvoltarea serviciilor retailerilor pentru consumatori si dezvoltarea digitalului. (...) Ponderea comertului modern va continua sa creasca si va ajunge la 55-56% in 2015", a mai spus Raschip.

In ceea ce priveste retailul online cu FMCG, ea a aratat ca ponderea acestuia a ajuns la 3% in total piata.

Potrivit unui indice al companiei de cercetare a pietei GfK, vanzarile de bunuri de folosinta indelungata au crescut in trimestrul al treilea, fata de precedentele trei luni, cu 6%, la 410 milioane euro.

Astfel, vanzarile din sectorul telecom au insumat in trimestrul al treilea 115 milioane euro, cele din IT 100 milioane euro, iar electrocasnice mari au adus livrari de 93 milioane euro.

Vanzarile de bunuri de folosinta indelungata din perioada analizata sunt superiore celor inregistrate in primele doua trimestre - 349 milioane euro (ianuarie-martie), respectiv 350 milioane euro (aprilie-iunie), astfel ca la noua luni totalul este de peste 1,1 miliarde euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#marci ieftine Romania, #cumparaturi romani 2013, #marci private magazine , #Retail