IKEA, acuzata ca a folosit detinuti politici ca forta de munca

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 19:10
1459 citiri
IKEA, acuzata ca a folosit detinuti politici ca forta de munca

Gigantul suedez Ikea este vizat de acuzatii de natura politica, pentru folosirea a numerosi detinuti politici din fosta Germanie de Est comunista in procesul de fabricare a produsele sale de mobilier in anii de dinaintea prabusirii Zidului Berlinului.

Acuzatiile, intre care si sugestia ca cel mai mare vanzator cu amanuntul de mobilier din lume a cooperat indeaproape cu politia secreta est-germana STASI, sunt lansate in cadrul unui documentar realizat de postul national suedez de televiziune, care urmeaza sa fie difuzat pentru prima data miercuri seara.

Postul SVT a anuntat luni ca investigatorii sai au gasit probe in dosare STASI care indica o implicare directa a detinutilor politici din fosta Republica Democratica Germania (RDG) in procesul de fabricatie, in anii '70 si '80, relateaza The Independent in editia electronica.

Ikea a anuntat ca este "socata" de acuzatii. "Noi luam aceasta problema foarte in serios", a declarat purtatoarea de cuvant Jeanette Skjelmose. Ea a anuntat ca firma efectueaza propriile investigatii si a subliniat ca folosirea detinutilor politici in cadrul unei munci fortate este in mod clar "inacceptabila". Compania a precizat ca examineaza documente obtinute din arhivele STASI si ca a inceput sa "intervieveze persoane care lucru pentru Ikea in perioada respectiva".

"Pana acum nu exista indicii ca noi am fi cerut detinuti care sa fie folositi in cursul procesului de fabricatie sau ca am fi stiut despre acest lucru", a declarat Skjelmose. Insa, este cunoscut faptul ca Ikea a fabricat unele dintre cele mai ieftine produse ale sale in foste tari comuniste, incepand din anii '60, inclusiv in Polonia.

De asemenea, un documentar realizat de catre postul public german de televiziune WDR a dezvaluit anul trecut ca, numai in fosta Germanie de Est, au fost utilizate cel putin 65 de ateliere pentru fabricarea unor produse Ikea.

WDR anunta ca a identificat si unele inchisori est-germane in care detinutii, inclusiv cei politici, erau implicati in producerea mobilei. Postul a identificat inclusiv o fabrica est-germana, localizata langa o inchisoare de langa orasul Waldheim, unde era produsa sofaua populara "Klippan".

Un fost gardian al acestei inchisori a declarat pentru WDR ca fabricarea mobilei facea parte din munca in inchisoare. Totodata, WDR cita documente STASI conform carora fondatorul multimilionar al Ikea, Ingvar Kamprad, aprecia ca o cooperare a firmei sale cu autoritatile comuniste era "complet in interesul societatii".

Dupa difuzarea documentarului WDR, Ikea sublinia ca nu a gasit probe conform carora detinuti politici est-germani sa fi fost implicati la fabricarea mobilei sale. Compania insista totodata ca a efectuat inspectii frecvente in fabricile sale din Germania de Est.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#IKEA detinuti acuzatii, #IKEA fabricare produse detinuti, #detinuti Germania Est IKEA , #Retail