Centrul comercial Deva Mall, care se afla in stare de insolventa din noiembrie 2011, va intra in faliment in luna martie, in urma respingerii de catre creditori a planului de reorganizare.
Deva Mall a fost dezvoltat de firma locala Simal Exim si inaugurat in anul 2008, in urma unei investitii de 15 milioane de euro.
"Planul de reorganizare nu prevedea plati semnificative de datorii", a declarat pentru Business24 Emil Gros, managing partner al Expert Insolventa SPRL, administratorul judiciar al societatii.
Mall Deva are datorii de aproximativ 10 milioane de euro, dintre care 80-90% sunt datorate bancilor Italo-Romena si BCR.
Dupa intrarea in stare de faliment a societatii, spune Emil Gros, va urma o licitatie publica.
"Datoria noastra este sa gasim un cumparator la un pret cat mai mare, ca sa platim datoriile societatii", a spus acesta.
"Categoric nu se vor obtine 10 milioane de euro, dar undeva pe la cinci milioane de euro tot se vor obtine", a declarat Emil Gros.
Primul termen in care instanta judecatoreasca va dispune sau nu intrarea in faliment a centrului comercial Deva Mall este 6 februarie 2012.
Procedura de valorificare a activelor societatii, dupa intrarea acesteia in stare de faliment, va mai dura cateva luni, spune Emil Gros. "Acolo intentioneaza creditorii sa ajunga. De acolo isi recupereaza banii, nu din faptul ca societatea sta in insolventa de luni de zile si nu incaseaza nimic".
Deva Mall are o suprafata comerciala de aproximativ 9.000 de metri patrati. Principalii clienti ai Deva Mall sunt Gatta, Orsay Profi, Jolidon, Adidas, Mondex Benvenutti, Little Big, Samsonite, Banca Transilvania si BCR.
Magazinele care se afla in incinta centrului comercial nu isi vor intrerupe activitatea, continuand sa plateasca chirie, chiar daca societatea care administreaza Deva Mall va intra in faliment.
"Vom pastra contractele de inchiriere, pentru ca-l face mai atractiv", a spus Emil Gros.
Alte mall-uri care au intrat in faliment sunt Tiago Mall Oradea, City Mall din Bucuresti si Armonia Braila. Primele doua au fost vandute deja prin licitatii, cu 30,5 milioane de euro, respectiv 17,3 milioane de euro.
La sfarsitul anului trecut a intrat in stare de insolventa si centrul comercial Grand Arena, din Bucuresti, care a fost lansat in anul 2009, in urma unei investitii de 187 de milioane de euro.
Dintre cele 180 de companii care isi exprimasera intentia de a inchiria spatiu in Grand Arena, doar 80 au semnat contract.