Comisia Europeana acuza bancile si companiile de carti de credit de practici anti-concurentiale

Marti, 30 Ianuarie 2007, ora 14:55
1043 citiri

Bancile de retail si companiile de carti de credit din Uniunea Europeana (UE) vor fi supuse miercuri unor critici dure din partea principalului organism de reglementare a competitiei din Europa, in urma unei anchete care a adunat dovezi referitoare la comisioanele majorate artificial, practici anti-concurenta si lipsa competitiei transfrontaliere, informeaza un articol publicat marti in cotidianul economic Financial Times.

'In unele din statele membre, combinatia dintre profiturile mari, gradul crescut de concentrare si existenta unor bariere de intrare pe piata este de natura sa provoace ingrijorari, avand in vedere ca unele banci pot sa-si utilizeze pozitia pe piata pentru a profita de consumatori si de micile firme', se arata in raportul Comisie Europene, din care FT a obtinut o copie.

Ancheta Comisiei critica in special bancile de economii si bancile de tip cooperatist din UE, institutii care se bucura de o cota semnificativa de piata in tari precum Germania, Franta, Italia si Spania. Bruxelles-ul avertizeaza ca gradul ridicat de cooperare intre aceste banci, incluzand refuzul de a concura intre ele pe pietele locale, ar putea ridica o serie de probleme de concurenta, si promite ca va urmari cu atentie activitatea acestor banci si legislatia nationala care le protejeaza.

In plus, ancheta lansata in luna iunie 2005 de Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, avertizeaza companiile de carti de credit de genul Visa sau MasterCard, care sunt deja investigate de Bruxelles pentru acuzatii de practici anti-concurentiale, ca oficialii Comisiei Europene intentioneaza sa aplice cu hotarare legislatia referitoare la libera concurenta in sectorul lor de activitate. Un accent special este pus pe comisioanele interbancare, respectiv pe suma platita de banca comerciantului catre banca consumatorului cu ocazia unei operatiuni de plata prin intermediul cardului. Cu toate acestea raportul nu cere abolirea sau reducerea cu un anumit procent a acestor comisioane, desi in trecut Neelie Kroes a avertizat ca va lua masuri drastice in acest sector.

Aceasta ancheta sectoriala face parte dintr-o incercare mai ampla a Comisiei Europene de a controla o serie de sectoare economice cheie in care apreciaza ca nu exista suficienta competitie si schimburi transfrontaliere. Ancheta derulata in cazul sectorul de retail banking nu vizeaza o companie anumita si in consecinta nu poate conduce la aplicarea unor amenzi pentru practici anti-concurentiale.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...