Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce schimbari aduce tranzactia Auchan - Real

Ce schimbari aduce tranzactia Auchan - Real


Auchan Romania va aplica propriul model economic, care presupune si preturi mai competitive pentru clienti, in cele 20 de hipermarketuri preluate de la Real, de la care va adopta insa sistemul logistic mai performant.

"Cele mai importante avantaje care se asteapta sa rezulte din prezenta concentrare sunt legate de aplicarea modelului sau economic la magazinele Real preluate. Societatea tinta a inregistrat pierderi importante din operarea magazinelor care fac obiectul concentrarii. Auchan urmareste eficientizarea activitatii acestora prin aplicarea politicii proprii. Astfel, modelul Auchan presupune o proportie mai mica a cheltuielilor de functionare prin raportare la cifra de afaceri", se arata in decizia Consiliului Concurentei de aprobarea a tranzactiei prin care Auchan a preluat 20 de hipermarketuri Real.

Acest fapt va permite Auchan sa propuna consumatorilor preturi mai competitive si sa atraga astfel o clientela mai numeroasa pentru magazinele preluate, mentioneaza sursa citata.

Pe de alta parte, Auchan vrea sa integreze aspectele pozitive ale sistemului de functionare actual al Real Romania, precum sistemul logistic, care este mai performant.

"Acesta va permite Auchan sa asigure difuzarea produselor proaspete romanesti dintr-o anumita zona, pe care anterior le putea obtine doar pe plan local, catre intreaga retea. De asemenea, acest sistem logistic va constitui un element important in dezvoltarea de catre Auchan a conceptului sau de marca proprie aplicat unor produse fabricate in tara", se mai arata in document.

In ceea ce priveste preturile, din analiza Consiliului Concurentei reiese ca Auchan practica preturi mai mici la mult mai multe produse decat Real.

"Conform partilor, politica de preturi a Auchan este diferita de cea a Real si a altor mari lanturi de magazine. O astfel de deosebire este data de faptul ca, conceptul Auchan presupune aplicarea de preturi mici pentru toate produsele (..). Alte lanturi de magazine, inclusiv Real, practica preturi mici la produsele cele mai vandute, compensand cu preturi mai mari la restul de produse", se mentioneaza in decizie.

O categorie de produse la care Real practica preturi competitive este cea de "fructe si legume".

Ce angajamente s-au luat pe pietele din Craiova si Targu Mures

In noiembrie anul trecut, grupul Auchan, controlat de familia Mulliez, a anuntat achizitia a 20 din cele 24 de hipermarketuri Real din Romania de la grupul german Metro, intr-o tranzactie de 1,1 miliarde euro care a vizat si unitatile din Polonia, Ucraina si Rusia.

In iulie, Consiliul Concurentei a aprobat tranzactia, Auchan Romania ajungand astfel la o retea de 31 de magazine. Potrivit datelor de la Consiliul Concurentei, Auchan mai are doua proiecte in dezvoltare in Brasov si in Bucuresti, iar Real, care a mai ramas cu patru hipermarketuri, are in proiect deschiderea unui magazin in Bucuresti.

Tranzactia a fost autorizata cu conditia respectarii unor angajamente asumate voluntar de partile implicate pe doua piete relevante, respectiv Craiova si Targu-Mures.

Astfel, pentru Craiova si Targu Mures, Auchan si-a luat angajamentul de a nu deschide sau achizitiona noi magazine pe o perioada de cinci ani de la data autorizarii Concentrarii si de a nu majora preturile cu mai mult de 5% fata de media preturilor altor magazine din retea pentru trei ani.

Magazinele Real si-au redus pierderile anul trecut cu 39% fata de 2011, la 73,5 milioane lei (16,5 milioane euro), in timp ce cumparatorul acestora, Auchan, a trecut pe profit, de 3,3 milioane lei (740.000 euro).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1731 ori