Bogdan Chiritoiu: Piata de retail din Romania este concurentiala

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 17:55
2360 citiri
Bogdan Chiritoiu: Piata de retail din Romania este concurentiala

Piata de retail din Romania are o viziune pozitiva pe ansamblu, din punct de vedere al concurentei, a declarat, joi, presedintele Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritoiu, intr-o conferinta de profil.

"Pe capitolul concurenta, in ansamblu, piata de retail din Romania are o viziune pozitiva pentru ca avem o prezenta mare a agentilor economici romani si straini, iar cresterea preturilor la alimente a fost mai mica decat in alte tari din Europa, fata de cresterea inregistrata la produsele nealimentare", a spus Chiritoiu.

Acesta a precizat ca lucrurile bune care s-au intamplat pe piata de retail din Romania au fost pe partea legislativa.

"Suntem multumiti ca Guvernul a aderat la propunerea noastra de a elimina obligarea cererii acordului concurenta cand se deschide un nou spatiu comercial. De asemenea, o serie de propuneri legislative carora noi ne-am opus si nu au fost aprobate pana acum au fost obligarea lanturilor comerciale sa vanda 80% produse romanesti sau obligarea mutarii marilor spatii comerciale la marginea oraselor sau in afara lor", a explicat seful Autoritatii de Concurenta.

Potrivit sursei citate, un lucru care nu a fost inca realizat pe partea legislativa vizeaza o veche propunere referitoare la eliminarea interdictiei vanzarii in pierdere, urmand ca si subiectul referitor la termenele de plata sa intre din nou in analiza CC.

"Vom analiza din nou termenele de plata, conform unei recomandari a legislatiei europene care spune ca trebuie facuta la 30 de zile (...) In principiu, noi suntem fanii liberalizarii pietei si putem reglementa si aceste termene de plata", a adaugat Chiritoiu.

In ceea ce priveste preturile alimentelor in Romania, seful CC considera ca au crescut mai incet decat cele ale produselor nealimentare, pana la mijlocul acestui an.

"La mijlocului anului, din luna august, am vazut o crestere a inflatiei, dar noi nu vom trage concluzii dupa o luna sau doua vom analiza tot ansamblul si toate tendintele", a adaugat seful CC.

Un alt lucru verificat de Autoritatea de Concurenta a vizat si penetrarea produselor romanesti in magazine.

"Avem conditii favorabile in Romania pentru a vedea produsele agricole romanesti in magazine, zona cea mai deficitara fiind insa cea de legume si fructe, care ramane inca dominata de importuri. In acest domeniu, daca se doreste o politica publica, noi vom fi deschis si cooperanti. Filozofia noastra este sa lasam piata sa evolueze natural", a mai spus Chiritoiu.

Situatia actuala a industriei alimentare din Romania si interactiunea cu comertul modern sunt analizate intr-o conferinta de profil la care participa reprezentanti ai sectorului, atat din sistemul de stat cat si din cel privat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Chiritoiu piata retail, #Chiritoiu declaratii piata retail, #Chiritoiu preturi alimente , #Retail