Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statul, dovedit de statistici ca un slab administrator

Statul, dovedit de statistici ca un slab administrator
Datele recente arats inca odata daca mai era nevoie faptul ca performanta incepe sa devina atributul exclusiv al spatiului privat. Rata profitabilitatii companiilor de stat a fost, anul trecut, cu 75% mai redusa decat cea a firmelor cu capital privat, desi a inregistrat cresteri semnificative fata de nivelul din 2004, potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Acelasi document releva faptul ca si investitiile s-au conturat intr-o mai mare masura pe partea privata a afacerilor.Astfel, in cadrul proprietatii de stat s-a ajuns la o rata de profitabilitate de 3,5%, (fata de 0,95% in 2004), pe seama cresterii profitabilitatii societatilor mari, pana la nivelul de 3,8%, dar si a scaderii ratei negative de profitabilitate la societatile mici si mijlocii, situata la nivelul de 1,2%, comparativ cu 4,3% in anul 2004, conform studiului realizat de CNP. In 2005, rata profitabilitatii, calculata ca raport intre profitul net si cifra de afaceri, a fost de 6,11% pentru firmele cu capital privat, fata de 6,61% in 2004, peste media intregii economii, de 5,73%.
MicroIntreprinderile cu capital privat au avut, anul trecut, o rata a profitabilitatii de 25,8%, in timp ce firmele de dimensiuni similare aflate in proprietatea statului au avut rate negative, de 69,23%.

"Rezultatele microIntreprinderilor trebuie analizate in contextul specific al anului 2005, cand schimbarea sistemului fiscal a modificat structura acestei categorii de contribuabili. Astfel, datorita modificarii Codului Fiscal, cota de impozitare pentru microIntreprinderi incepand cu anul 2005 a crescut de la 1,5% la 3% din cifra de afaceri, ceea ce a facut ca un numar important dintre acestea sa prefere cota unica de 16% aplicat profitului brut", se arata in studiu.

In acelasi timp, microIntreprinderile cu cifra de afaceri apropiate de pragul de 100.000 euro, prin dezvoltarea activitatii, au trecut in grupa societatilor mici si mijlocii. Din acest motiv, anul trecut, numarul microIntreprinderilor care au ramas cu regimul de impozitare in functie de cifra de afaceri s-a redus cu 24%, la aproximativ 62.000 de firme, arata analistii.

CNP noteaza ca anul trecut cheltuielile de productie ale firmelor au inregistrat un ritm de crestere apropiat de cel al cifrei de afaceri, 13,4% fata de 14,1%.

"Dintre acestea, cresterile cele mai mari s-au inregistrat la cheltuielile de personal, respectiv cu 17,5%. De asemenea, s-au semnalat dificultati in desfacerea productiei concretizata in acumularea de stocuri, ceea ce a redus profitul potential. Pe ansamblul economiei, stocurile - atat de materii prime cat si cele de produse finite - s-au majorat cu 16,3%. Aceasta crestere se datoreaza majorarii stocurilor in constructii, cu 36,6% si in comert cu 25,6%", se spune in studiu.

Investitiile converg catre performante

Investitiile companiilor cu capital privat au reprezentat, anul trecut, 51,7% din totalul pietei, in crestere fata de 2004, cand au avut o pondere de 46,5%, potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Restul fondurilor investite au provenit de la intreprinderile de stat, 39,1% din total, si de la firmele cu capital mixt, 9%.

In cadrul grupei de companii mari, cele mai importante investitii au provenit din partea firmelor cu capital de stat, cu o pondere de 54,6%, urmate de societatile private, cu 33%.

Fondurile investite de intreprinderile mici si mijlocii private au avut o pondere de 91,5% in totalul grupei.

In ceea ce priveste sumele alocate pentru achizitionarea de utilaje si echipamente, 59,3% din total au provenit de la companiile private, 30,1% de la societatile de stat si 10,3% de la firmele cu capital mixt.

In studiul realizat, CNP a inclus in categoria companii mari firmele care care aplica reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate si care indeplinesc cumulativ doua din urmatoarele criterii - cifra de afaceri peste noua milioane euro, active totale de peste 4,5 milioane euro sau un numar mediu de salariati de 250 persoane.

Bloombiz


directNews.ro - Topul blogurilor
Recomandari 13 Octombrie 2006

1.Jobsessive: Ingineria nu va mai fi asa cum o stiam
Dimineata am primit de la Zdeto un filmulet pe Youtube. Nu zic ca am ramas mut, ... nu mai zic ca visam asa ceva cand eram in facultate (fiind prin formatie inginer de aeronave, speram ca la un moment dat lucrurile sa iasa din tipare, mai ales ca ingineria aeronautica este perceputa ca un domeniu de avantgarda, cel putin vizionar) ... si iaca se intampla. Si unde altundeva decat la MIT? Normal, nu?

2.BlogInvest: Turcii de la Sabanci preiau lantul de magazine Cosmo
Grupul Sabanci, cu afaceri de 8 miliarde de euro, intentioneaza sa preia 51% din compania care detine Cosmo, pentru mai putin de 5 mil. euro. Sabanci Holding, unul dintre cele mai mari conglomerate industriale din Turcia, se pregateste sa preia lantul de retail de electronice si electrocasnice Cosmo, afirma surse din piata. Sabanci Holding, cu afaceri de peste 10 mld. $ (8 mld. euro), intentioneaza sa cumpere un pachet de 51% din actiunile companiei Primex din Targu Secuiesc (judetul Covasna)

3.PRORO: "Cum sa dai in bara o campanie publicitara".
Apreciez initiativa celor de la Imagoo de a publica un articol despre "Cum sa dai in bara o campanie publicitara". E perfect potrvita pentru a fi citita de un client "atotstiutor". Deci, MARITE CLIENT, daca vrei sa dai in bara o campanie publictara ai urmatoarele optiuni...

4.Cristian Manafu: "Masa divortului"-Una buna la casa omului si nu numai
Desi pare o idee proasta la inceput, intr-un anumit moment "poate face sens". "Masa divortului" este o gaselnita a unui designer englez, cunoscut pentru trasnaile sale (vezi portofoliul din site). Este vorba de o simpla masa, doar ca are 8 picioare si se poate imparti in 2 mese mai mici. Practic in momentul in care faci partajul "pe hartie" acasa, pui tot ce ai de impartit pe aceasta masa, dupa care fiecare isi ia masuta lui si odata cu ea ce i se cuvine.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1089 ori