Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Renault, afectata de criza financiara: Profitul a ramas acelasi ca in 2010

Renault, afectata de criza financiara: Profitul a ramas acelasi ca in 2010


Profitul grupului francez Renault a stagnat anul trecut din cauza scaderii vanzarilor din Europa pentru cel de-al patrulea an consecutiv si impactului competitiei tot mai dure asupra preturilor.

Profitul inainte de dobanzi, taxe si elemente exceptionale a stagnat la aproximativ 1,1 miliarde euro, potrivit unui comunicat transmis joi de Renault.

Profitul net al grupului a scazut de la 3,5 miliarde euro la 2,1 miliarde euro, insa rezultatul de anul trecut a fost sprijinit de un castig de capital de 2 miliarde euro dupa vanzarea unor actiuni la Volvo.

Veniturile Renault au crescut cu 9,5%, de la 38,9 miliarde euro la 42,6 miliarde euro, iar profitul operational s-a dublat, de la 635 miliarde euro la 1,24 miliarde euro, potrivit sursei citate.

Renault si principalul rival francez PSA Peugeot Citroen, al doilea mare constructor auto european dupa Volkswagen, au redus productia anul trecut pentru a restrange inventarul, incercand sa se adapteze la scaderea vanzarilor de automobile din Europa.

Renault anticipeaza contractarea pietei cu 3-4% in acest an, al cincilea consecutiv de declin.

"Sunt vesti bune pentru actionari, care cresc sansele distribuirii unui dividend bun, spre deosebire de Peugeot, unde probabil nu va fi niciun dividend", comenteaz- Sascha Gommel, analist pe industria auto la Commerzbank Frankfurt.

Profitul operational al PSA Peugeot a scazut anul trecut cu 27%, potrivit rezultatelor anuntate miercuri de grup.

Renault a propus actionarilor un dividend de 1,16 euro pe actiune.

Valoarea de piata a Renault a crescut cu 39% de la inceputul anului, la 11 miliarde euro.

Volumul vanzarilor Renault a crescut anul trecut la nivel mondial cu 3,6%, la nivelul record de 2,72 milioane de autoturisme si vehicule comerciale usoare, operatiunile de pe pietele emergente compensand pentru scaderile din Europa.

Livrarile Renault in afara Europei au crescut anul trecut cu 19%, generand 43% din afacerile companie, fata de 37% in 2010.

Vanzarile companiei in Brazilia le-au depasit anul trecut pe cele din Germania, in urcare cu 21%, statul sud-american devenind a doua piata a grupului dupa cea franceza.

Rusia a urcat anul trecut cu cinci pozitii in topul pietelor Renault, pana le locul 4, dupa o crestere de 60% a vanzarilor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1613 ori