RBS a evitat plata unor taxe de 500 milioane lire sterline

Vineri, 13 Martie 2009, ora 15:56
1374 citiri
RBS a evitat plata unor taxe de 500 milioane lire sterline

Royal Bank of Scotland (RBS) a depus cel putin 25 miliarde lire sterline intr-o schema internationala complexa de evitare a taxelor, in timpul perioadei de glorie, afectand cu peste 500 milioane lire sterline veniturile Trezoreriei Marii Britanii si Statelor Unite, scrie The Guardian.

Este pentru prima data cand o banca importanta a admis existenta unei afaceri de o asemenea amploare. Noua conducere a bancii, avand in vedere ca RBS este acum detinuta in proportie de 70% de contribuabili, a desfiintat departamentul responsabil cu aceste actiuni si va pune capat practicii controversate.

"Ideea ca am putea avea sprijinul Trezoreriei, pentru ca mai apoi sa aiba de suferit de pe urma noastra este total grestit. Intotdeauna am incercat sa evitam o astfel de situatie, iar acum, acest lucru este mai important ca niciodata. Nu este o metoda buna de a face afaceri", a declarat o sursa din interiorul bancii.

Directoratul anterior, condus de Sir Fred Goodwin - care s-a retras la ora actuala, cu o pensie anuala de 700.000 lire sterline - a prezidat asupra unei expansiuni masive de "schimburi structurate". Acestea sunt acorduri internationale importante in vederea profitabilitatii din evitarea taxelor.

Practicile nu sunt ilegale, dar exploateaza in secret diferitele inconveniente ale legilor privind taxele din mai multe state. Cotidianul The Guardian a identificat cel putin 13 acorduri de acest fel, multe folosindu-se de facilitatile offshore ale Insulelor Cayman, din Caraibe, in moduri ingenioase.

Acordurile implica "investitii" de pana la 6 miliarde lire sterline in acelasi timp. Lichiditatile au fost permutate intre RBS si alte banci. Un fost oficial al guvernului britanic, apropiat de autoritatile americane pentru venituri, a anuntat ca astfel de acorduri reprezinta un factor important pentru explozia boom-ului "securitizarii", care a dus la instaurarea actualei crize financiare.

Bancile au cumparat in mod entuziast transe importante de asa-zise titluri garantate ipotecar, ca parte a unor acorduri de taxe.

"Profitul consta intr-o scutire de taxe, iar in realitate multe dintre aceste acorduri au atras pierderi", a mai spus oficialul britanic.

Noul management al RBS a promis ca astfel de practici nu vor mai avea loc. Acest lucru se datoreaza in mare parte lipsei capitalului extraordinar necesar, dar si faptului ca banca recunoaste ca este dependenta de sprijinul contribuabililor. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#profitabilitate, # taxe, # banca, # capital , #Profit