Producatorii de energie au primit certificate verzi de 46 mil. euro

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 15:27
2500 citiri
Producatorii de energie au primit certificate verzi de 46 mil. euro

Producatorii de energie din surse regenerabile au primit in primele doua luni din acest an 438.551 de certificate verzi, potrivit datelor Transelectrica.

Valoarea totala a acestor certificate verzi se ridica la 46,1 milioane de euro, avand in vedere ca pretul unui certificat este intre 27 si 55 de euro, iar in urmatorii ani certificatele se vor tranzactiona la pretul maxim.

La finele anului trecut, Autoritatea de Reglementare in Energie estima ca, pe tot parcursul anului 2012, producatorii de energie verde vor primi 5,5 milioane de certificate cu o valoare totala de 303 milioane de euro.

Producatorii de energie din surse regenerabile primesc in mod gratuit certificatele verzi, pe care le vand pe o piata specializata pentru un castig in plus fata de pretul propriu-zis al energiei.

Pana in toamna 2011, fiecare producator primea un certificat pentru un MWh de energie verde livrat in retea.

Din noiembrie 2011, numarul certificatelor difera in functie de tehnologie. Investitorii din eoliene primesc doua certificate pana in 2017, apoi unul, producatorii de electricitate solara beneficiaza de sase certificate, iar cei care genereaza energie din biomasa primesc doua certificate, cu exceptia biomasei provenite din culturi energetice, pentru care se acorda trei astfel de documente.

Datele Transelectrica mai arata ca, la finele lunii februarie 2012, in tara noastra erau instalate capacitati eoliene de 1.117 MW, panouri fotovoltaice de 2,014 MW si microhidrocentrale cu o capacitate de 396 de MW. De asemenea, existau capacitati care utiliteaza biomasa din deseuri forestiere si agricole cu o putere insumata de 22,6 MW, precum si 2,4 MW in instalatii care utilizeaza gaz de depozit, tot o biomasa. In total, in Romania exista centrale care genereaza energie verde cu o capacitate de 1.541 MW.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#certificate verzi, #valoare certificate verzi, #bani producatorii energie regenerabila , #Profit