Povestea lui Dan Lazarescu, omul care a plecat de la Medicover ca sa descurce itele unei afaceri cu canepa

Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 12:10
5781 citiri
Povestea lui Dan Lazarescu, omul care a plecat de la Medicover ca sa descurce itele unei afaceri cu canepa
Foto: Dan Lazarescu

Dan Lazarescu a adus la maturitate o noua afacere, la sase ani dupa exitul sau din businessurile TotalSoft si Medicover. Canah, singura fabrica specializata exclusiv pe canepa din Europa, a ajuns in 2013 pe profit, sustine acesta.

A investit 1.600.000 de euro in fabrica din Romania, in 2006, ca proiect SAPARD, si estimeaza ca in doi-trei ani afacerea va avea o valoare de sapte milioane de euro.

Lazarescu recunoaste ca o vanzare ar fi binevenita deja: "In general cam asa am facut: am pornit, l-am crescut (businessul- n.red.), pana in punctul in care am realizat ca eu nu pot sa duc mai departe, din mai multe puncte de vedere. Imi recunsoc limita, intr-un fel. Si atunci il dau mai departe", a declarat Lazarescu pentru Business24.

"In Romania finantarea e o pierdere de timp"

Omul de afaceri povesteste despre afacerea cu canepa, despre potentialul urias al Romaniei pe acest segment, dar si despre neajunsurile acestei tari cand vine vorba despre finantarea agriculturii cu canepa sau sustinerea din partea statului.

"Bancile nu inteleg business planurile. In schimb, afara, bancile isi crediteaza industriile fara probleme", spune acesta.

Dan Lazarescu importa, prin Canah, canepa din China dar si din Europa. A incercat sa ii convinga pe agricultorii romani sa se implice in asta, sa le plateasca lor sumele pe care acum le da la import. Dar nu a reusit.

60.000 de euro irositi, cultivatorii romani neinteresati de canepa

"Ne-am gandit sa investim in cultivat, dar n-a mers. Am format un mini-departament, am avut discutii cu potentialii cultivatori, am cumparat o combina, tot.

Sa va dau doua exemple, la doua extreme: un cultivator care avea cinci hectare a generat o productie de 1.200 de kilograme de canepa pe un hectar. Un altul, care avea 60 de hectare, nici macar nu a plantat samanta asigurata de noi. A luat subventia si a disparut.

Astfel, in toamna lui 2007 aveam nevoie de 40 de tone de seminte si n-aveam nici 10. Am gasit in Franta si apoi din China.

Pana la urma, e mai comod sa-ti vina la container. Dar nu e in regula. Am ajuns sa platim, la aceasta ora 1.500.000 de euro pe aceasta samanta.

Dar nu am gasit taranul roman care sa o cultive, desi la un moment dat, Romania avea 170.000 de hectare de canepa. Am pierdut vreo 60.000 de euro in incercarea de a investi in cultivare", explica acesta.

Printre furnizorii sai se numara acum si niste olandezi care cultiva canepa la Sebes. In urma cu un an, acestia au furnizat pentru Canah opt tone de seminte.

"Pe surse: IKEA va apela la canepa din Romania"

Potrivit omului de afaceri, surse din industrie spun ca IKEA se va baza pe canepa in productia sa de mobilier. "Asta inseamna ca IKEA ar sustine tot lantul" (de la cultivatori, la procesatori pana la distribuitori), spune Lazarescu, subliniind potentialul cultivarii de canepa.

Povestea brandului Canah

Imediat dupa ce a plecat din Medicover, Dan Lazarescu a avut ideea procesarii canepii, cu totul intamplator, prin prisma unei carti pe care a citit-o - Totul despre canepa. Astfel a ajuns sa cunoasca utilizarile multiple ale acesteia: textile, materiale de constructii, hartie, surse regenerabile de energie si, bineinteles, medicina alternativa si alimente cu valori nutritionale deosebite.

In anul 2005, toate aceste idei s-au concretizat intr-un studiu de fezabilitate facut de "Nova Institut" din Berlin, iar posibilitatea de a accesa fonduri SAPARD a reprezentat argumentul final care a dus la concretizarea proiectului.

Fabrica s-a deschis in 2007, iar acum produce sub brandul Canah toate produsele derivate din aceste seminte, devenind in scurt timp "caneparul" Europei si dezvoltand o piata cu potential pe care joaca singuri.

Pentru perioada urmatoare, actionarii Canah International au in vedere dezvoltarea unor noi produse, atat in ceea ce priveste gama batoanelor, cat si a noilor pudre proteice destinate sportivilor.

Citeste interviul integral cu Dan Lazarescu in urmatoarea editie de weekend Business24 "Cum sa-i cheltuiesti"

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#Dan Lazarescu Canah, #Dan Lazarescu afaceri, #afaceri canepa , #Profit