Petrom si ExxonMobil cauta hidrocarburi in Marea Neagra

Luni, 10 August 2009, ora 10:39
1667 citiri
Petrom si ExxonMobil cauta hidrocarburi in Marea Neagra

Petrom va incepe explorarea perimetrului Neptun din Marea Neagra pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi, studiile seismice urmand sa fie derulate in parteneriat cu o subsidiara a companiei americane ExxonMobil, a anuntat luni Petrom, transmite NewsIn.

Astfel, ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd. va incepe explorarea seismica pe o suprafata de 3.000 de kilometri patrati, fiind cea mai mare suprafata explorata in Romania prin tehnica de achizitie seismica 3D.

Durata estimata a lucrarilor de achizitie seismica este de circa 90 de zile.

"Explorarea in apele de mare adancime reprezinta un domeniu de inalt nivel tehnologic si suntem incantati ca lucram impreuna cu ExxonMobil, o companie experimentata in domeniul explorarii la mare adancime", a declarat Johann Pleininger, membru in dirctoratul Petrom si responsabil cu activitatea de explorare si productie.

Utilizarea tehnologiei de achizitie seismica 3D permite identificarea celor mai promitatoare zone pentru potentiale zacaminte de hidrocarburi la adancimi de mai multi kilometri sub nivelul marii.
 
Lucrarile de explorare se vor efectua cu una dintre cele mai mari nave de achizitie seismica din lume, GeoCeltic, vas operat de compania Fugro-Geoteam. Nava care a ajuns in portul Constanta in 4 august este construita in 2007 si are o lungime de circa 100 metri si o latime de 28 metri, fiind dotata cu cele mai moderne echipamente.
 
Scaderea pretului la titei
si a vanzarilor de produse petroliere au erodat puternic profitul semestrial al Petrom, pana la nivelul de 923 milioane lei, in scadere cu 45% fata de cel din perioada similara a anului trecut, dar rezultatele in trimestrul II sunt mult mai bune decat asteptarile.

In ceea ce priveste performanta in al doilea trimestru al anului (aprilie-iunie), Petrom a inregistrat un profit net de 417 milioane lei, in scadere cu 39% fata de castigurile din perioada similara din 2008, de 687 milioane lei. Totusi, dinamica profitului se mentine negativa, in conditiile in care in primul trimestru din 2009 profitul se cifrase la 506 milioane lei.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#petrom, #exxonmobil, #marea, #neagra , #Profit