Paradisurile fiscale ar putea deveni istorie: Se pune la cale un sistem fiscal mai drastic

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 13:00
2584 citiri
Paradisurile fiscale ar putea deveni istorie: Se pune la cale un sistem fiscal mai drastic

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) spera ca in cel mult un an sa poata prezenta un proiect de cooperare internationala in vederea aplicarii unor masuri fiscale mai drastice. Acest lucru ar determina restrangerea zonelor de paradisuri fiscale, folosite de marile corporatii pentru adapostirea profitului obtinut in alte state cu un sistem ridicat de taxe si impozite.

Grupul celor 20 de state cu economii dezvoltate din cadrul OCDE a invitat la discutii inclusiv statele candidate de a deveni membre ale organizatiei, precum si reprezentantii a opt tari cu economii in crestere, printre care Rusia, China, India, Brazilia, Indonezia si Africa de Sud. O presiune fiscala aplicata la nivel global ar duce la modificarea unui numar de 3000 de acorduri fiscale internationale care dateaza inca din 1920, observa redactorii revistei Wall Street Journal.

Sedinta largita

O prima varianta de lucru pe noul proiect fiscal la nivel international va fi prezentata maine de catre G-20, aceasta urmand sa fie analizata in sedinta largita a Comitetul de Afaceri Fiscale al OCDE. CFA si-a largit recent componenta incluzand si reprezentantii unor state cu economii in dezvoltare, un set final de propuneri in doomeniul legislatiei fiscale internationale urmand sa fie prezentat de catre board-ul CFA pana la sfarsitul anului 2015. Pascal Saint-Amans, reprezentantul OECD in chestiunea revizuirii sistemului fiscal international , se arata increzator in sansele organizatiei de a stopa fenomenul de repatriere a profitului unor companii care isi deschid filiale in paradisuri fiscale cu scopul de a-si creste rapid veniturile in detrimentul rezultatelor economice inregistrate in anumite state reflectate in balanta contului curent.

"Este un proiect extrem de ambitios. Suntem in termen, iar in momentul in care aceste masuri vor fi publicate isi vor face si efectul. Ele reflecta intelegerea deplina care exista in aceasta privinta intre statele participante la discutii", considera oficialul OCDE.

Analistii se arata sceptici

Pentru expertii financiari, nasura este doar un prim pas care ar trebui urmat de modificari in legislatia fiscala a fiecarui stat care semneaza acest acord, proces care se poate intinde pe o durata destul de mare de timp.

"Istoria ne-a aratat ca fiecare stat gandeste in interes propriu si accepta doar masurile care se dovedesc conveniente la acel moment. S-ar putea ca aceasta coerenta in gandire la care spera OCDE sa nu dureze prea mult", avertizeaza John Wonfor expert contabil in cadrul firmei de consultanta BDO International.

Impact resimtit

Chiar si asa, reprezentantii OCDE sustin ca numai anuntul a generat deja cateva modificari in strategiile corporatiilor multinationale, aparitia unor reglemantari stricte urmand sa schimbe si mai mult comportamentul acestora in piata.

"Recomandarile OCDE, odata adoptate de unii membrii cheie ai organizatiei, vor avea un impact serios asupra activitatii companiilor multinationale din Statele Unite care au reprezentante in alte tari, indiferent daca SUA va include sau nu aceste masuri in Codul Fiscal", explica Manal Corwin, fost angajat al Trezoreriei Statelor Unite.

Implementarea acestor masuri ar trebui sa aduca preturile aceluiasi produs, vandut la scara larga, la un numitor comun, lucru neintalnit in prezent. Insa stabilirea valorii exacte a bunului comercializat sub un anume brand poate fi o munca titanica. Pana acum, cele 44 de state prezente la discutii au stabilit ca se impune o evaluare a acestor marfuri si servicii facuta de fiecare stat in parte, urman ca ulterior pe baza altor calcule sa se emita o valoare medie care sa reflecte pretul corect al produsului respectiv. Implementarea noului set de reguli fiscale la nivel international va duce si la eliminarea jocului duplicitar practicat de anumite state care ofera o mana de ajutor in protectia acordata unor investitori. Lucrul este deja reglementat in poilitica comuna de pe teritoriul Uniunii Europene, unde interventii considerate ca ajutor de stat sunt sanctionate drastic, cazurile cele mai frecvente referindu-se la marile companii, de obicei din Statele Unite, care beneficiaza de protectie fiscala din partea anumitor state.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#sistem fiscal international, #paradisuri fiscale, #ocde, #ajutor de stat, #repatriere profituri, #legislatie fiscala , #Profit