MSI: Posta Romana, profit operational de aproape 75 milioane lei in 2014

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 10:11
3505 citiri
MSI: Posta Romana, profit operational de aproape 75 milioane lei in 2014
Foto: enational.ro

Compania Nationala Posta Romana /CNPR/ va incheia anul 2014 cu un profit operational de 74,3 milioane lei, comparativ cu o pierdere de 35 milioane lei raportata in anul anterior, arata datele publicate marti de Ministerul pentru Societatea Informationala /MSI/.

Conform ministerului de resort, in urma activitatii comerciale, CNPR va aduce, pana la finalul acestui an, 390 milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat, contributie considerata record in contextul disponibilizarilor operate in anul 2013, care au redus contributiile din impozitul pe salarii, informeaza Agerpres.

Mai mult de 22% din aceasta suma, respectiv 87 milioane de lei (19,5 milioane de euro), reprezinta TVA aferenta contractelor comerciale incheiate in cursul anului 2014 de catre operatorul national de servicii postale.

In ceea ce priveste rezultatele financiare anuale, Posta Romana va incheia anul 2014 cu un profit operational de 74,3 milioane de lei (16,7 milioane de euro), fata de o pierdere de 52 milioane lei (11,7 milioane de euro), in 2012, si de 35 milioane de lei (7,8 milioane de euro) in 2013.

CNPR este o companie nationala infiintata pe Legea 31/1990, si nu o institutie publica. Aceasta functioneaza pe gestiune economica, ceea ce inseamna ca isi asigura veniturile, in mod independent, din contracte comerciale.

La sfarsitul lunii septembrie a acestui an, MSI anunta, intr-un comunicat de presa, ca operatorul belgian de servicii postale bpost a avansat o oferta neangajanta pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile CNPR.

Guvernul Romaniei a decis, in 12 decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Postei Romane prin metoda majorarii de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei in actiuni a creantelor statului fata de companie.

Potrivit ministrului pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, oferta financiara angajanta a bpost ar putea fi cunoscuta in martie-aprilie 2015 si ar urma sa fie demarate negocierile pentru clauzele speciale.

Operatorul postal este lider pe piata serviciilor postale in Romania, cu o cifra de afaceri anuala de peste 1,2 miliarde lei, si opereaza printr-o retea de 5.687 unitati postale, cu acoperire nationala, avand 27.305 angajati.

Posta Romana este cel mai mare operator de servicii postale, cu o retea teritoriala de 5.680 de oficii postale. Statul roman detine 75% din actiuni la Posta Romana, in timp ce restul de 25% este detinut de Fondul Proprietatea.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Posta Romana profit operational, #pierdere Posta Romana , #Profit