Gaura de 325 de mil. de euro in profitul Tesco: Cum a incurcat borcanele un colos din retail

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 16:20
4080 citiri
Gaura de 325 de mil. de euro in profitul Tesco: Cum a incurcat borcanele un colos din retail
Sursa foto: Reuters

"Lucrurile sunt mereu neremarcate, pana cand acestea sunt remarcate," a spus presedintele Tesco, Richard Broadbent, cand a fost intrebat despre cum cel mai mare retailer din Marea Britanie nu a reusit sa identifice o "gaura" de 325 de milioane de euro (250 de milioane de lire sterline) in profitul semestrial.

A fost o afirmatie care a dus la o scadere de 4 miliarde de lire sterline a valorii de piata a Tesco si la suspendarea a patru executivi. Noul CEO-ul instalat a apelat la "autopsii" contabile si la avocati pentru a afla ce a mers prost, scrie Reuters.

Scandalul ridica semne de intrebare despre gestionarea si supravegherea financiara la cel mai mare angajator din sectorul privat din Marea Britanie, care acum trece prin cea mai grava criza din istoria sa de 95 de ani.

Tesco parea o companie de succes, dupa doua decenii consecutive de crestere financiara. Insa totul a inceput sa mearga prost in 2011.

Tesco a schimbat prognozele financiare

Compania a emis mai multe avertismente privind estimarile de profit in ultimele luni, iar cea mai recenta a fost si cea mai alarmanta, respectiv aceea in care instiinta ca profitul din prima jumatate a anului, de 325 de milioane de euro, a fost supraestimat.

Tesco a refuzat sa comenteze situatia pana cand va fi finalizat un control financiar, insa Broadbent a descris-o ca fiind "ceva complet iesit din comun".

Aceste probleme au starnit si un control la esaloanele superioare ale companiei. Directorii seniori care au condus Tesco in anii de glorie, in perioada 1990 - 2000, au plecat, iar actualul management nu are experienta in retail.

Patru fosti executivi Tesco au declarat pentru Reuters ca in timpul mandatului sau din anii 2011-2014, CEO-ul Phil Clarke a avut diferite conflicte cu directorii sai, care l-au caracterizat pe acesta ca fiind reticent la sfaturile primite. In toti acesti ani, patru de directori din cele mai inalte pozitii din companie au plecat, luand cu ei un total de 109 ani de experienta in domeniu.

Clarke a refuzat sa comenteze despre stilul sau de management, dar aparatorii sai sublinieaza faptul ca el a avut parte in mandatul sau de cele mai dificile conditii din piata. Recent, seful diviziei digitale a retailerului a spus ca Tesco este o companie prea "mare si complexa" pentru a fi condusa de "un general".

Cine e de vina?

Cand grupul a emis al doilea avertisment privind prognozele de profit, pe 29 august, Clarke, 40 de ani, un veteran Tesco, era, din punct de vedere tehnic, inca CEO-ul companiei, desi isi depusese demisia, iar Laurie McIlwee, directorul financiar al firmei din 2009, demisionase din 4 aprilie.

"Pare de necrezut ca un colos din retail ca Tesco sa nu ar trebui sa aiba un director financiar cu norma intreaga", a spus Adrian Bailey, seful Comisiei parlamentare pentru afaceri.

Si finantele Tesco au slabit si mai mult in iunie, cand Mike Iddon a plecat din functia de director de finante, planificare, trezorerie si taxe.

Tesco a spus ca dupa demisia lui McIlwee, din 4 aprilie, a numit un grup in locul sau, sub directa conducere a lui Clarke. Cu toate acestea, compania a refuzat sa spuna cine a facut parte din acel grup, iar Clarke insusi este in perioada de preaviz.

Obiective mult prea ambitioase

Tesco a declarat ca supraevaluarea 325 de milioane de euro era legata in principal de contractele cu furnizorul de produse alimentare al diviziei sale din Marea Britanie - piata sa de origine, care a generat in 2013-14 venituri de 48,2 miliarde de lire sterline.

Surse din apropierea companiei au declarat ca Tesco a facut prognoze de vanzari ambitioase. Iar asa cum acestea au scazut, au scazut si reducerile de preturi facute de furnizori ca stimulente. Tesco a refuzat sa comenteze, insa a precizat ca investigheaza problemele. Noul CEO, Dave Lewis a spus personalului ca trebuie schimbata cultura companiei.

Fostul director pentru Marea Britanie al Tesco apreciaza ca greseala din contabilitate s-ar putea datora lipsei de experienta din departamentul financiar, combinata cu faptul ca afacerile sunt acum in scadere.

"Ai avut o afacere care crestea in mod obisnuit si algoritmi care functioneaza", a spus fostul oficial al companiei. "Cand afacerea stagneaza sau este in declin si nu stii cu adevarat cu cat esti in scadere, poti gresi foarte repede".

In timpul celor doua decenii de crestere neintrerupta, Tesco a gresit rar cifrele - primul avertisment legat de profit a aparut in 2012, cand concurenta din acest segment a crescut foarte mult.

Bruno Monteyne, analist la Bernstein, anterior fost director al lantului de aprovizionare al Tesco Asia, a declarat ca manageri retailerului - eventual sub presiunea de a imbunatati veniturile - ar fi sustinut promotii si diferite reduceri pentru furnizori. Tesco nu a comentat.

PwC, auditorul Tesco din 1983, a caracterizat problema reducerilor, in raportul sau pentru 2013-2014, ca fiind o "zona de focalizare", din cauza "riscului de manipulare". Broadbent a spus ca finantele Tesco "au lucrat bine, cu o supraveghere atenta".

Ce spune piata

Analistii si investitorii au subliniat faptul ca actualul consiliu de administratie al companiei nu este chiar lipsit de experienta in vanzarea cu amanuntul. Broadbent, presedinte pentru aproape trei ani, a fost un functionar public si bancher.

Alti membri ai CA au experienta in telecomunicatii, media, finante si auto, iar Patrick Cescau, un membru independent din consiliu, a fost presedintele Unilever, unul dintre principalii furnizori ai Tesco.

Dupa ce a trebuit sa caute inlocuitori pentru Clarke si McIlwee mai devreme decat se astepta, consiliul are acum doi noi directori, in functia de CEO fiind Lewis de la Unilever, iar Alan Stewart, fost membru al Marks & Spencer, este CFO. Stewart a fost numit in timpul fostului CEO, Clarke.

Tesco nu a comentat despre experienta in retail a membrilor consiliului sau de conducere, sau daca acestia au fost implicati in elaborarea anuntului din 29 august. Acest tip de declaratii nu trebuie sa fie verificate de o firma externa de contabilitate.

Insa cifrele sunt acum foarte bine cunoscute.

O parte din manageri a trebuit sa predea laptop-urile si telefoanele, ca parte a problemelor interne, iar autoritatile britanice implicate au declarat ca urmaresc cu atentie evenimentele. Principalul supraveghetor financiar din Marea Britanie, Autoritatea de Conduita Financiara, a inceput o investigatie complexa, iar parlamentarii, de asemenea, se gandesc sa cerceteze daca fostii si actualii directori ai retailerului au facut greseli.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#probleme tesco, #ancheta tesco , #Profit