FP estimeaza un profit de 709 milioane lei in 2009

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 16:03
1485 citiri
FP estimeaza un profit de 709 milioane lei in 2009

Fondul Proprietatea estimeaza ca va incheia acest an cu afaceri de 1,29 miliarde lei, de peste doua ori mai mari decat in 2008, in timp ce profitul ar puta urca cu 52%, pana la 709,3 milioane lei, potrivit comunicatului transmis marti de Fond, informeaza NewsIn.

 

 

In 2008, Fondul a inregistrat un profit net de 467,7 milioane lei, la o cifra de afaceri de 524 milioane lei.

Fondul Proprietatea arata ca profitul net a crescut constant in ultimii ani, in urma catorva tranzactii de succes, iar in 2009 estimarea de profit a ajuns sa fie de trei ori mai mare decat reezultatul net de 212 milioane lei, din bugetul de venituri si cheltuieli.

De asemenea, lichiditatile FP au crescut in patru ani de la zero la 500 milioane euro, fiind, "foarte probabil", compania romaneasca cu cele mai mari disponibilitati de "cash".

In prezent, actionarii Fondului Proprietatea asteapta numirea unui reprezentant care sa semneze contractul de administrare cu Franklin Templeton, dupa ce in ultima AGA Finantele au respins mandatarea avocatului familiei Malaxa, Mark Meyer, pentru semnarea contractului.

Familia Malaxa, care detine 8% din actiunile Fondului Proprietatea, ceruse convocarea AGA pentru alegerea unui mandatar care sa semneze contractul cu Franklin Templeton in numele fondului, deoarece Enache Jiru, fostul reprezentant desemnat, a renuntat la mandat.

Presedintele comisiei de selectie a administratorului Fondului Proprietatea, Enache Jiru, a renuntat la inceputul lunii octombrie la imputernicirea acordata de actionari pentru semnarea contractului cu Franklin Templeton, deoarece se afla intr-o situatie contradictorie, dupa solicitarea Guvernului de renegociere a contractului.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat, in 7 septembrie, contractul de administrare cu fondul american de investitii Franklin Templeton, in contextul in care reprezentantii actionarului majoritar al Fondului, Ministerul Finantelor, au fost prezenti la adunare, dar ulterior Finantele au fortat renegocierea contractului cu Fraklin Templeton.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.

Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic. Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp pe bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti. Insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, in 2010.

 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#fp, # profit, # , #Profit