Fostul complex energetic Turceni a diminuat impozitul pe profit cu peste un milion de lei

Luni, 04 Februarie 2013, ora 10:38
1652 citiri
Fostul complex energetic Turceni a diminuat impozitul pe profit cu peste un milion de lei

Fostul complex energetic Turceni a diminuat cu peste 1 milion de lei impozitul pe profit pe care il datora bugetului de stat, ca urmare a "majorarii nejustificate" a cheltuielilor de exploatare cu peste 6,5 milioane lei, potrivit raportului de activitate pe anul 2011 al Curtii de Conturi.

In raportul Curtii de Conturi se mentioneaza ca majorarile de intarziere si penalitatile calculate la suma respectiv sunt de 163.000 de lei.

De asemenea, in raportul Curtii de Conturi se mentioneaza ca fostul complex energetic Turceni a diminuat cu peste 5,8 milioane lei veniturile datorate bugetului local pentru localitatile Matasari si Slivilesti, banii reprezentand "taxa pentru eliberarea autorizatiei de foraje si excavari aferenta lucrarilor de excavare efectuate fara aceasta autorizatie".

Inspectorii au mai constatat la fostul CE Turceni si "diminuarea veniturilor cuvenite bugetului de stat cu suma de 77.000 de lei, reprezentand TVA dedusa din TVA de platit la bugetul de stat, ca urmare a platilor nejustificate pentru cheltuieli de investitii, in suma totala de 397.000 lei, la care se adauga majorari si penalitati de intarziere calculate, in suma totala de 15.000 lei".

De asemenea, CE Turceni a platit "necuvenit" 473.000 de lei pentru lucrari neexecutate, inspectorii descoperind ca banii au fost dati pentru 36 de calorifere si trei scari de inox, care nu au fost montate, respectiv executate.

O alta suma, de 87.000 de lei, a fost platita nejustificat ca impozit pe cladiri pentru casele construite si predate proprietarilor care sunt persoane stramutate din zonele afectate de lucrarile miniere.

Prima salariala necuvenita pentru directorul general

Curtea de Conturi a constatat si ca fostul director general de la complexul energetic Turceni a primit necuvenit 21.000 de lei ca "prima salariala" acordata pentru participarea la negocierea cu sindicatele si in comisia de stabilire si evaluare a terenurilor aflate in patrimoniul fostului CE Turceni.

In raportul de activitate pe anul 2011, inspectorii Curtii de Conturi consemneaza ca, dupa verificarile de la CE Turceni, unitatea a platit la buget suma de 740.000 de lei, precum si penalitatile de 164.000 lei. De asemenea, a fost recuperata suma de 180.000 de lei care reprezinta debite restante, plata nejustificata a unor lucrari, precum si cheltuieli salariale nelegale, la suma respectiva adaugandu-se si 9.000 de lei ca majorari si penalitati. In plus, a fost recuperata si suma de 9.000 de lei decontata necuvenit pentru lucrari de reparatii neexecutate.

Inspectorii Curtii de Conturi recomanda stabilirea intinderii prejudiciului creat unitatii ca urmare a platilor nelegale efectuate si mentionate in raport, inclusiv in cazul primei de 21.000 de lei acordata fostului director general. Inspectori recomanda si verificarea impozitelor platite la toate casele construite pentru persoanele stramutate, pentru care s-a declarat si achitat acest impozit in perioada 2009-2011.

Curtea de Conturi recomanda si intrarea in legalitate in privinta obtinerii autorizatiei de excavare pentru lucrarile efectuate incepand cu anul 2007, precum si efectuarea unui inventar al tuturor gestiunilor.

Fostul complex energetic Turceni este, din vara anului trecut, parte a Complexului Energetic Oltenia, alaturi de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si de complexurile energetice de la Rovinari si Craiova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Dezinformarea în creștere din Europa Centrală și de Est amenință să deraieze progresul unui mod de transport mai sustenabil. Noua țintă a ”fake news” devin vehiculele electrice,...
Cel mai mic consum de electricitate din istoria României. Când s-a întâmplat și care sunt motivele acestei scăderi
Cel mai mic consum de electricitate din istoria României. Când s-a întâmplat și care sunt motivele acestei scăderi
Duminică, 14 aprilie, între orele 12.00 și 15.00, consumul de energie electrică al României a atins un minim istoric: 3.900 MW. Această valoare a fost înregistrată aproape de ora 15.00 și...
#Turceni situatie financiara, #complex energetic turceni, #Turceni rezultate financiare, #Curtea Conturi Turceni , #Profit